Топ 10 културни забележителности по света

Безспорно в света има безброй страхотни забележителности. Във всяко населено кътче на планетата има какво да видим. История, която да чуем и незабравим спомен, който да създадем! Ние – екипа на „Всички теми“ днес ще ви представим топ 10 културни забележителности по света, които си струва да посетите!

 

Топ 10 културни забележителности – КУЛАТА В ПИЗА 

Наклонената кула в Пиза е един от символите на Италия. Причината за съществуването на наклонената кула е грешка, направена през 12 век. Сградата всъщност е камбанария на катедралата в Пиза. До кулата е мястото на чудесата. Тя се реди сред една от топ 10 културни забележителности и е много интересна за туристи. 

Топ 10 културни забележителности
Кулата в Пиза

 

Топ 10 културни забележителности – ВЕЛИКАТА КИТАЙСКА СТЕНА

Великата китайска стена е най-дългата конструкция, създавана от човешка ръка. Що се отнася до създаването ѝ – има много легенди, които разказват защо и как е построена. Известна с лекоатлетическия маратон, който се провежда всяка година и културната революция в Китай, тази стена е една уникална забележителност, която си струва да видим! 

Топ 10 културни забележителности
Великата китайска стена

 

ПИРАМИДИТЕ В ГИЗА 

Пирамидите в Гиза са група древноегипетски пирамидални гробници, разположени на платото Гиза в Египет, на западния бряг на река Нил. Основното им предназначение е съхранението на останките на починали фараони. Туристите определено харесват тези пирамиди, чрез което те са на почит и попадат сред Топ 10 културни забележителности, които е препоръчително да посетите.био витамини за коса

Топ 10 културни забележителности
Пирамидите в Гиза

 

Топ 10 културни забележителности – СТОУНХЕНДЖ

Стоунхендж е най-известният мегалитен паметник в света – кромлех с диаметър около 100 метра. Намира се в средата на равнината Солсбъри в графство Уилтшър, Кралство Великобритания. Това е най-известната праисторическа реликва в Европа и един от най-познатите и обсъждани паметници в света. Несъмнено една от Топ 10 кутлурни забележителности, която всеки би искал да посети! 

Топ 10 културни забележителности
Стоунхендж

 

Топ 10 културни забележителности – МАЧУ ПИКЧУ

 Мачу Пикчу е архитектурен “комплекс” в южната част на днешно Перу, построен от инките през 15 век. Той влиза в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО от 1983 г. Интересно за този комплекс е това, че е построен на много висока надморска височина и е на върха на планината, което го прави още по-привлекателен за туристите! 

Топ 10 културни забележителности
Мачу Пикчу

 

МуМОК (MUMOK) 

Мумок е музей на модерното изкуство във Виена, който има колекция от 10 000 съвременни произведения на изкуството. Основан през 1962 г., с произведения на безброй художници, музеят на модерното изкуство е прекрасна Виенска забележителност и до днес!

Музеят Мумок

 

Топ 10 културни забележителности – МОСТЪТ НА ВЪЗДИШКИТЕ 

Мостът на въздишките е покрит мост, намиращ се във Венеция, Италия. За направата му е използван бял варовик и има прозорци с каменни решетки. Проектант на моста е Антони Контино. Една романтична забележителност, на която да се възхитите заедно с любимия човек, а защо не и с приятели – важното е, когато можете, да я посетите! 

Топ 10 културни забележителности
Мостът на въздишките във Венеция

 

Топ 10 културни забележителности – КОЛИЗЕУМЪТ

Колизеумът в Рим е сред Топ 10 културни забележителности, които “спират” дъха. Големият амфитеатър от Античността се намира в слънчев Рим на чудната Италия. Най-пространният и най-великолепният амфитеатър може да побере 50 хиляди зрители и да ни разкаже, че е използван за гладиаторски борби и други зрелища. До ден днешен остава един от главните символи на Римската империя и нейните инженерни постижения! 

Колизеумът

 

ПАРТЕОНЪТ НА АКРОПОЛА 

От Италия, директно се пренасяме в южната ни съседка Гърция. Издигнат на хълм, който гледа към града, Партенонът е най-важният храм на Акропола, посветен на Атина – покровителката на града, и построен в знак на благодарност за закрилата ѝ и победата над персите при Маратон. Проектиран е от известния скулптор Фидий и едва ли някой би отказал да го види предвид, че е толкова близо до нас! 

Партеонът на Акропола

 

Топ 10 културни забележителности – АЙФЕЛОВАТА КУЛА 

Когато става въпрос за културни забележителности, няма начин да подминем Франция и да оставим любимия Париж, пълен със забележителности настрана. Ще ви представим една любима забележителност – Айфеловата кула. За мнозина е странно, но кулата е построена в триъгълна форма, защото същата се смята за най-издръжлива. Издигаща се в красив парк в града на виното и любовта, събираща хиляди влюбени, Айфеловата кула остава несъмнено сред най-желаните за посещение културни забележителности.

Топ 10 културни забележителности
Айфеловата кула

Със сигурност има още брилянтни места по света, които не сме споменали, но се надяваме ако не сте посетили някоя от тези забележителности, много скоро да го направите! Пътувайте и се наслаждавайте! Животът е хубав – е, има и пандемия, има и ваксини! 

България, както всяка държава по света, притежава онези красиви кътчета, които всеки трябвада види. Ако сте от хората, които са на принципа “опознай Родината, за да я обикнеш”, тогава те посъветваме да прочетеш нашата статия – Красиви, но малко познати кътчета на България.Детски пистолет с капсисемейни хотели на каваците

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни