Топ 5 билки, които можем да отглеждаме у дома

Дори ако единственото растение, което сте отглеждали в дома си е кактус, опитайте да отгледате тези билки на перваза на кухненския си прозорец! Ще се изненадате колко лесно е да се направи.

Първо, отгледаните от Вас зелени растения са полезни. Второ, те са красиви (въпреки че никога няма да станат толкова големи и ярки като тези, които се продават в магазините) и трето, те са удобни: винаги под ръка – пресни и свежи със силен аромат. Може да отглеждате зелени растения в дома си през цялата година, но най-благоприятният период е от края на март до октомври, когато има достатъчно слънчева светлина и не се изисква специално осветление.

В тази статия на “Всички теми” ще откриете 5 билки, които е подходящо да отгледаме в домашни условия.

Розмарин

Неговият аромат е чудесен при запушен нос.

В саксия засадете семена от розмарин и я поставете на прозорец с южно изложение. Ако растението няма достатъчно светлина, то ще стане бледо и ще започнат да изсъхват и падат листата му. Поливайте рядко, защото растението не понася застояла влага.

 

Мента

Чаят от мента има добър ефект върху храносмилането, намалява отока и облекчава болката.

 

Прочетете също: Скандинавски мъх – 6 ползи от отглеждането му

 

Вземете клонки мента от градината или засадете семена от мента в саксия. Благоприятната температура на въздуха за отглеждане на растението е 22-25 градуса.

Ментата не обича сухия въздух. Поливането трябва да е често, за да се поддържа почвата влажна. Поставянето на саксията на прозореца ще осигури на листата ярък цвят и богат аромат.

 

Босилек

Популярна подправка за летни салати и класически средиземноморски ястия. Отглежда се от семена или разсад. Лилавите сортове са по-ароматни от зелените. Преди цъфтежа храстите започват да миришат по-силно. Билката се нуждае от колкото се може повече топлина и светлина.

Освен със семена, се размножава и чрез резници. Засадете в саксия от средата на април и я поставете на прозореца. Растението предпочита влажна, добре дренирана почва. Поливайте веднъж на 3-5 дни. За да се увеличи обемът на храста, босилекът се прекършва веднага щом достигне височина от 10 см.

 

Риган

Риганът е известен като антибактериален агент. Той има силата да предотвратява увреждането на клетките и лекува болки в мускулите. Можете да се насладите на чай от риган ежедневно.

 

Прочетете също: Как да си направим разсад в домашни условия?

 

През месец март засадете семена от риган в саксия. Поставете саксията на слънчев прозорец. Почвата трябва да е рохка. Поливайте, когато забележите, че почвата в саксията започва да се засушава.

 

Маточина

Маточината е известна кулинарна, козметична, лечебна и ароматна билка. Пресните листа на билката се използват като допълнение към плодова салата, зелена салата  или като подправка за риба.

Маточината често се използва прясна или изсушена като релаксиращ чай.

 

Основно изискване за отглеждането на маточина вкъщи е да бъде поставена на прозорец, който се огрява до обяд от слънце. Нуждае се от редовно напояване. Растението нараства интензивно и затова е необходимо да се подрязва редовно.ресторант на Каваци

Едно от най-интересните за отглеждане растения е авокадо. Как може да го направите от костилката на този плод ще научите от нашата статия тук.

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни