Вредни навици – Как да ги преборим?

Спомнете си за навик, който сте се опитвали да премахнете. Независимо дали става дума за гризане на нокти, похапване преди лягане или постоянно проверяване на телефона. Истината е, че всички вредни навици се създават лесно и се отстраняват много по-трудно. Ако някога сте се опитвали да се откажете от лош навик, знаете за какво става дума. Не е нужно да минат само 21 дни (да, това е мит). Прекратяването на един навик изисква воля, стратегия и добро разбиране на начина, по който се формират навиците.

И така, как да преборим с нашите вредни навици? И какво е това, което ги прави толкова трудни за премахване, независимо колко сте мотивирани? Добрата новина е, че тъй като навиците се създават от нашия ум, ключът към преодоляването име е просто да знаете правилния начин за общуване с мозъка си. Толкова е лесно, нали?

Предлагаме ви четири научно обосновани трика, с които да пробиете мозъка си и най-накрая да се отървете от вредните си навици.

 

вредни навици

#1 Вредни навици – Открийте сърцевината

Да разберете защо навикът ви изобщо съществува, е много по-малко плашещо, отколкото изглежда. Оказва се, че почти всеки навик има доста ясна формула. Според Чарлз Дюиг – авторът на книгата „Силата на навиците“ – всеки навик има три основни части:

  1. Сигнал – чувството, времето или мястото, което предизвиква навика.
  2. Рутина – самият навик.
  3. Награда – желанието, което навикът задоволява.

Откриването на тези компоненти е първата стъпка към преборването на вредния навик. Ето как. Обърнете внимание на следващите няколко пъти, когато се случва рутинната ви дейност (четете: навик), и се опитайте да забележите сигнала и наградата, които са я предизвикали. За да постигнете най-добри резултати, всеки път записвайте сигнала, рутината и наградата.

Да кажем, че се опитвате да се преборите с вредния навик да преглеждате телефона си преди лягане, защото не спите толкова, колкото ви се иска. Запитайте се: „Какво предизвиква тази рутина? И какво желание се опитва да задоволи тялото ми?“

Следващият път, когато това се случи, обърнете внимание: ако сте загасили лампата си точно преди лягане (сигнал), взели сте телефона си и сте прегледали фийда си в социалните мрежи (рутина) и сте се почувствали социално свързани (награда), запишете всичко това.

След няколко случая вижте дали има модел в поведението ви. Ако винаги преглеждате телефона си веднага след като сте загасили лампата (сигнал) или забележите, че този навик ви носи чувство на социално удовлетворение (награда), значи сте налучкали нещо.

Диагностицирането на вредните ви навици не само ще ви помогне да намерите ефективни алтернативи, но и ще ви помогне да осъзнаете по-добре навиците си. Това осъзнаване ще превърне навика ви от автоматична, подсъзнателна рутина в съзнателно поведение.

 

вредни навици

#2 Вредни навици – Променете средата си

Първата стъпка към преодоляването на навика, е да откриете сигнала, който го предизвиква. Защо? Това е основното, което задейства навика ви. Без този сигнал няма да преминете към рутинната процедура.

Така че трикът тук е да премахнете напълно сигнала. Най-добрият начин да направите това е да се възползвате от напълно нова среда. Специалистите съветват да се преместите на ново място. В резултат няма да имате всички тези сигнали от околната среда. 

Така че изглежда, че най-доброто време да се опитате да се откажете от даден навик, е по време на работно пътуване или ваканция. Тъй като мозъкът ви няма да бъде изложен на типичните за него отключващи фактори. В резултат няма да се налага да се борите с инстинктите си, докато се опитвате да се откажете от навика. А след като се върнете в познатата ви среда, ще ви бъде много по-лесно да продължите поредицата.

 

вредни навици

#3 Преформулирайте целта си като положителна

Обикновено, когато решим да се откажем от даден навик, поставяме целите си в негативна рамка. Казваме, че ще спрем да спим до късно, ще престанем да гризем ноктите си или ще спрем да ядем късно вечер точно преди лягане.

Системата на навиците на мозъка ни обаче не разбира негативните цели – ще спра да ям нездравословна храна. Вместо това те се учат да работят за постигане на позитивни цели – ще започна да се храня здравословно. Всъщност проучванията показват, че е по-вероятно да постигнем цел, която включва постигане на желан резултат (здравословно хранене), отколкото премахване на нежелан резултат (ядене на нездравословна храна).

 

#4 Разкажете на приятелите си за напредъка си с вашите вредни навици

Има нещо недооценено силно в това да споделяте целите си с другите. Според редица проучвания, ако кажете на приятел, че работите по дадена цел, има 65% шанс да я постигнете. Ако си уговорите среща или среща на кафе с приятел, за да обсъдите целта си, шансовете ви да я постигнете ще нараснат до 95%. Това е много силно.

Защо споделянето с приятели е толкова ефективно? След като поемем публичен ангажимент към другите, ние сме склонни да се чувстваме задължени да го следваме поради основния ни стремеж да чувстваме, че сме последователни в поведението и убежденията си. 

 

Ако имате лошия навик да си похапвате по нещо преди да си легнете и не се чувствате добре от този факт, тогава “Всички теми” има правилната статия за вас. Глад преди лягане – как да се справим?картина с мъх

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни