Топ 6 най-продавани книги през XX век

Световното литературно творчество е необятно пъстро и богато. Едни автори успяват да достигнат до по-голяма аудитория, а други някак остават с ограничен брой читатели. Днес ние от “Всички теми” ще ви представим 6-те книги, които са били най-желани и продавани през миналия век.

 

Прочетете още: Топ 10 културни забележителности по света

 

 

„Хари Потър и стаята на тайните“ от Джоан Роулинг

 

Продаден в над 60 милиона екземпляра до момента, това е вторият фентъзи роман от поредицата за Хари Потър. Книгата е публикувана за първи път в Обединеното кралство от Bloomsbury на 2 юли 1988 г. На следващата година е издадена в САЩ, а у нас излиза едва през 2003 год.

Книгата получава много похвали и награди от критиката, което води до филмовата ѝ адаптация през 2002 г. Хари Потър и стаята на тайните се превръща в петия най-касов филм в историята, а едноименната книга е шестнадесетата най-продавана книга на всички времена.

Поредицата от книги за „Хари Потър“, която завладява не само децата, а и възрастните се състои от общо седем книги. Идеята за чудния любим герой на малки и големи застига авторката по време на пътуване с влак. Приключенията на Хари Потър и неговите приятели Хърмаяни и Рон, в училището за вълшебни магии „Хогуортс“, са преведени на над 80 езика. Всички книги от поредицата са продадени в над 500 милиона екземпляра по целия свят. У нас общият тираж през годините вече приближава 500 хиляди екземпляра.

 

„Спасителят в ръжта“ от Джеръм Дейвид Селинджър

 

От първото публикуване на романа “Спасителят в ръжта” през 1951 г., досега са продадени над 70 милиона книги по целия свят. Романът е преведен на почти всички основни езици в света и се продава в приблизително един милион екземпляра годишно.

Освен една от най-продаваните книги на XX век, списание Time включва романа в списъка си със 100-те най-добри англоезични романа, написани от 1923 г. насам.

 

„Алхимикът“

 

Алхимикът е публикуван за първи път през 1988 г. и е дело на португалския писател Паулу Коелю. Първоначално е написана на португалски език, но скоро се превръща в една от най-превежданите книги в света и става международен бестселър. Статистиката показва над 65 милиона продадени копия.pellets bulgaria

Романът разказва за пътуването на млад овчар от Андалузия до египетските пирамиди, след като непрекъснато сънува сън, в който намира съкровище.

Книгата на португалския писател носи приза и за петнадесетата най-продавана книга на всички времена.

 

„Мисли и забогатявай“

 

Написана от Наполеон Хил през 1937 г., като книга за личностно развитие и самоусъвършенстване, книгата  е продадена във впечатляващите 70 милиона екземпляра по целия свят. Вдъхновението на писателя за творбата идва от предложението на железопътния бизнесмен Андрю Карнеги.

„Мисли и забогатявай“ все още е най-продаваната книга на Наполеон Хил. Освен това известният писател и оратор по лидерство и мотивация Джон К. Максуелс  я причислява към списъка с книги, които всеки човек задължително трябва да прочете веднъж в живота. 

И днес, над 80 години след първоначалното ѝ издаване темите, които Наполеон Хил обхваща в книгата си продължават да са актуални. Ето защо „Мисли и забогатявай“ присъства и в списъка с бестселъри на списание Business Week. Там заема шесто място сред най-продаваните бизнес книги на хартиен носител.

 

„Лъвът, вещицата и дрешникът“

 

Продадена в 85 милиона копия, една от най-известните книги в нашия списък е издадена през 1950 г. Неин автор е писателят на детска литература К. С. Луис. Фентъзи романът е най-известен като част от “Хрониките на Нарния”. Първоначално е първата книга от тях, до последните години, когато е променена на втора.

Люис пише книгата за кръстницата си Луси Люис и тя е включена в класацията на списание Time за 100-те най-добри книги за млади хора на всички времена.

 

„Хобит“

 

Продадена в над 100 милиона екземпляра по целия свят досега и тази книга си е спечелила място сред най-продаваните книги не само на XX век, а на всички времена. Фентъзи романът за деца, написан от Дж. Р. Р. Толкин, е публикуван за първи път на 21 септември 1937 г. Бързо след това е номиниран за медал „Карнеги“ и награден от “Ню Йорк Хералд Трибюн” за най-добра юношеска литература. Оттогава „Хобит“ никога не е излизал от печат. Впоследствие по него е направена филмова адаптация, която излиза за първи път през 2012 г. и се превръща в световен хит.

 

Прочетете още: Най-скъпите картини в света – Топ 10

семеен хотел каваците

Навярно някои от вас четат тази статия с идеята да изберат стойностен подарък за любим човек. Ако това е вашата сестра, можем да ви помогнем и с още идеи, които ще намерите тук.пъзели с пейзажи

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни