Топ 10 дестинации за семейна почивка

Най-красивите гледки в света включват международни дестинации като Гърция, Хърватия, Италия и Швейцария, както и места в САЩ като Колорадо, Чили и др.

Посетителите могат да избират между впечатляващи планински райони, искрящи изумрудени езера, спиращи дъха водопади, древни градове, кацнали на високи скали и паркове, които привличат милиони хора от цял свят. В тази статия на “Всички теми” ще разгледаме някои от най-забележителните дестинации за семейна почивка из целия свят.

1. Оя, Санторини, Гърция

Разположен на върха на скала, откъдето се открива невероятна гледка към вулкана Палеа, Неа Камени и остров Тирасия, Оя е  една от най-популярните и вероятно най-красивите гледки от всички живописни селища на гръцкия остров Санторини. Оя ще ви очарова с традиционните си каменни къщи по тесните улички, със спиращите дъха сини куполни църкви и с напечените от слънцето веранди.

10 места, които трябва да посетиш 

2. Плитвички езера, Хърватия

Разположени на около половината път между хърватската столица Загреб и Задар, на брега на Адриатическо море, Плитвичките езера са вълшебен свят на жива, движеща се вода, заобиколен от вековни гори.

Тази уникално красива гледка се състои от 16 езера, свързани по между си с водопади, естествени и изкуствени мостове и 300 квадратни километра дива природа.

Прочетете също: Топ 10 дестинации в България за семейна почивка

10 места, които трябва да посетиш 

3. Амалфийското крайбрежие, Италия

Амалфийското крайбрежие е изключително красив участък от скалистия бряг в Кампания, Италия, в края на Сорентинския полуостров.

10 места, които трябва да посетиш, дестинации за семейна почивка 

В продължение на около 50 километра крайбрежието изглежда като сътворено от романтичен художник – отвесни скали, които се спускат в лазурното море, малки златисти плажове, скрити в уединени заливчета, огряни от слънцето селца, прегърнати от стръмните склонове на планината Равело, и ароматни портокалови горички, които се конкурират за внимание с древни лозя.

4. Големият бариерен риф, Австралия

Макар и изключително красив на повърхността, истинската хубост на рифа се крие под водата. Там се открива един жив свят, съставен от над 600 вида корали.

10 места, които трябва да посетиш, дестинации за семейна почивка 

Които създават пъстър и завладяващ дом за безкрайно много видове тропически риби, морски звезди, мекотели, костенурки, акули и делфини. Тази уникално красива гледка е рай за любителите на гмуркането.

5. Дестинации за семейна почивка – Национален парк Торес дел Пайне, Чили

В южния край на Андите в чилийска Патагония се намира националният парк Торес дел Пайне. Една зашеметяваща красива гледка и местност с изключително природно величие. 

10 места, които трябва да посетиш, дестинации за семейна почивка 

Тук ще можете да се любувате на извисяващи се планини, студени сини айсберги, които се разцепват от древни ледници, бездънни езера, впечатляващи геоложки образувания, тесни фиорди, дълбоки реки, древни гори и ливади, покрити с диви цветя.  Националният парк Торес дел Пайне е дом на редки диви животни като пумите и ламите гуанако.

6. Дестинации за семейна почивка – Градината на боговете, Колорадо, САЩ

Градина на боговете е обществен градски парк, който не се нуждае от атракции, защото природата се е погрижила за това.

10 места, които трябва да посетиш, дестинации за семейна почивка

Стотици огромни кули от червен пясъчник, мостове и други балансирани скални образувания са пресечени от 25 км добре поддържани пътеки. Както се очаква в парк с толкова много интересни скали, скалното катерене тук е много популярно.

Прочетете също: Топ 10: Най-мистериозните места в България

7. Езерото Морейн, Канада

Разположено в отдалечената долина на Десетте върха в Канадските скалисти планини, езерото Морейн е изумрудено красиво, малко, захранвано от студен ледник бижу, заобиколено от високи планини, огромни водопади и древни скални масиви, толкова красиво, че спира дъха.

10 места, които трябва да посетиш, дестинации за семейна почивка 

Интересен факт за това чудно красиво езеро е, че с топенето на ледниците водата в езерото се покачва и променя цвета си.

8. Дестинации за семейна почивка – Езерото Блед, Словения

Ако погледнете езерото Блед от някой от далечните планински върхове, ще бъдете убедени, че виждате нещо вълшебно- ярко изумрудено зелено езеро с малък остров в средата.

На него ще откриете  църква и древен средновековен замък. Сякаш кацнали на една скала и обгърнати от всички страни от огромни планини, покрити със сняг и тъмнозелени, древни гори.

10 места, които трябва да посетиш, дестинации за семейна почивка

Посетителите могат да се наслаждават на разходка около езерото или гребане в спокойните му води. Младите авантюристи могат да изследват стръмните туристически пътеки в околните Югоизточни Алпи и планината Караванке.

9. Дестинации за семейна почивка – Ниагарският водопад, Канада

Ниагарските водопади са три огромни водопада, които образуват границата между Канада и Съединените щати. Те са разположен на река Ниагара между езерата Ери и Онтарио. Водопадът се е образувал в края на последния ледников период. Когато водата от Големите езера е преминала през Ниагарския скат по пътя си към Атлантическия океан.

10 места, които трябва да посетиш, дестинации за семейна почивка

са вдъхновили стотици художници да създадат прекрасни произведения на изкуството и продължават да вдъхновяват милиони хора. Които идват да се възхищават на величието на природата, на нейната сила и величествена красота.

10. Дестинации за семейна почивкаАпенцел, Швейцария

Апенцел е един от традиционните швейцарски региони. Тук ще откриете спиращи дъха красиви гледки, сякаш извадени от някоя картичка. Един селски свят, в който сякаш времето е спряло. 

10 места, които трябва да посетиш, дестинации за семейна почивка

Едно красиво място, където се празнуват културата и традициите, и където на фона на очарователния пейзаж от малки къщички и зелени хълмове. Кротко пасат кравичките, подобни на тези от едноименната реклама на шоколад. 

Прочетете също: 3 хотела в Каваците – незабравима почивка

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни