5 билки в градината, които пазят растенията

Най-добрият начин за естествено и биологично предпазване на растенията от вредители е засаждането на билки между зеленчуците и плодовете. Когато практикувате естествен контрол на вредителите, няма да имате нужда от химикали. Освен това ще се радвате на по-свежа и здравословна реколта.

Отглеждането на органични зеленчуци в градината без химикали е правилният начин. Не само че е по-вкусно, но и по-здравословно за вас и за семейството ви. Понякога отглеждането на естествена градина без химикали означава, че трябва да се справяме с досадни вредители, но за щастие има лесен начин да защитите реколтата си и да създадете мини-екосистема в градината си в едно!

Прочетете също: Как да си направим разсад в домашни условия?

Най-лесният и най-добър начин да направите това е като засадите билки и зеленчуци в специфични комбинации, които предпазват от акари, зелеви червеи и други вредители, които могат да навредят и на други растения. С малко планиране и подходяща комбинация от билки и зеленчуци градината ви може да се превърне в естествена зона, свободна от вредители.

Ето кои са 5-те най-разпространени билки, които пазят растенията в градината от вредители. 

МЕНТА

Ментата е чудесно средство за борба с вредителите в градината, тъй като отблъсква акари, бълхи, зелеви молци и мравки. Въпреки това внимавайте, когато отглеждате мента около другите си растения, защото тя е инвазивна и може да превземе цялата градина, ако не внимавате!

Специалистите съветват да засадите мента в саксии и да ги разположите из цялата градина. По този начин ще получите достатъчно количество мента за бране и използване и тя ще отблъсква насекомите и буболечките, без да пречи на останалите растения в градината. Така всички печелят – с изключение на вредителите.

Тук е мястото да споменем и блатната мента, позната още като Див Джоджен. Тя също е от семейството на ментата. Миризмата ѝ е приятна за нас, хората, но е твърде силна за буболечките. Отблъсква мравки, комари, бълхи, мухи и дори мишки. 

Блатната мента е една от силно медоносните билки, но е отровна за селскостопанските животни. Силно токсична е и за котки.

Освен в градината, блатната мента намира приложение и като декоративно стайно растение. Ако имате проблем с комари вкъщи, разсадете от блатната мента в саксия и я поставете в помещенията.  

БОСИЛЕК

Босилекът предпазва от белокрилки, морковна муха и колорадски бръмбар. Специалистите споделят, че ако засадите тази билка до краставиците в градината, ще ги предпази от мана. Имайте в предвид обаче, че тези две култури не са подходящи за постоянно междувидово съжителство. От зеленчуците босилекът се съчетава най-добре с домата.

Въпреки че повечето хора намират силния аромат на босилека за много приятен, той е твърде силен за комарите и мухите и те избягват растението. 

ЛАВАНДУЛА, РОЗМАРИН И ГРАДИНСКИ ЧАЙ

Тези ароматни билки не само предпазват от вредители, но и привличат полезни насекоми! Оставете ги да цъфтят. Интензивният аромат на лавандула, розмарин и градински чай ще прикрие мириса на зеленчуците, които сте засадили около тях. И така зелевите молци и бръмбарите няма да могат да ги открият и погълнат.

Прочетете също: Как да си засадим авокадо от костилка?

Още интересни статии за Био Света: biopedia.bg

Като допълнителен бонус всяка една от тези билки има толкова своите ползи за нашия организъм. Например:

  • Чаят от лавандула носи спокойствие след напрегнат работен ден;
  • През лятото поставете стръкове суха лавандула във ваза и оставете в помещението, което спите. Освен че с аромата си прогонва комарите, уханието ѝ действа много релаксиращо на сетивата;
  • Чаят от розмарин и градински чай са много подходящи при болки в гърлото. Имайте в предвид че градинският чай намалява производството на майчино мляко. Ако сте активна кърмачка, не се препоръчва неговата консумация.

КОПЪР

Със своя аромат копърът отблъсква паяци, калинки и акари, но привлича червеи, които ходят по доматите. Ето защо трябва да се подхожда много стратегически, когато го засаждате. Специалистите съветват ако решите да отглеждате копър, да го поставите на разстояние от доматите. По този начин рогатите червеи ще бъдат привлечени от копъра и ще бъдат отблъснати от любимия на малки и големи червен зеленчук.

КОРИАНДЪР

Кориандърът е една от онези билки, които хората или много обичат, или изобщо не долюбват. Няма средно положение. Засяването му във вашата градина е добро решение, защото със силния си аромат той отблъсква дълъг списък от насекоми, включително:Лалета

дропшипинг счетоводство софия

  • Мравки;
  • Бълхи;
  • Японски бръмбар
  • Колорадски бръмбар
  • Хлебарки и други буболечки. 
картини със скандинавски мъхплочки

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни