Легендарни находки – Чантата през вековете

Замисляли ли сте се някога за историята на чантата през вековете? 

За първи път чантите се споменават в митологията на Древна Гърция. Ще я срещнете в историята за Персей и Горгона, както и в средновековната литература от 14 век. Но тази легендарна находка се появява много по-рано- още в Древността, когато хората, пътувайки далеч от домовете си, искали да взимат полезни неща със себе си. Днес откриваме прототипа на първите чанти върху древноегипетски папируси, антични стенни резби и фрески.

Чантата през вековете – приложения в Древността

Първоначално чантите са били използвани за практически цели: за пренасяне на тежки неща и за други домакински нужди. Първите чанти били изработени от кожа.

В древния свят на дрехите липсвал така важният елемент като джоба. Ето защо хората широко използвали чанта за колан. Те я прикрепяли около кръста си и я използвали за носене на необходимите им предмети или инструменти. 

На територията на Източна Европа археолозите откриват множество останки от дамски кожени чанти, датиращи от ранното средновековие. Най-вероятно тези чанти са направени от местни майстори. Такива мини чанти били окачвани на колана или каишката. Те били украсени с ресни, джингли, метални орнаменти, бродерии и скъпоценни камъни. Колкото по-богат бил човекът, толкова по-изискана чанта имал той.

Прочетете също: Топ 5: Най-емблематичните модни икони на ХХ век

Този вид чанти освен от жени, са носени и от мъже. Учените споделят, че останки от тези малки кожени торбички са открити в скандинавските страни и свидетелстват, че тези места са били населявани от викингите.

Наскоро сред експонатите на Лондонската галерия Courtauld е показана чанта, която по форма наподобява модерна. Тази легендарна находка обаче произхожда от Северен Ирак и датира от началото на 14 век. Колекционерът Томас Гамбир Пари я е донесъл в Англия през първата половина на 19-ти век като експонат. Чантата е изработена от сребро и злато и интензивно украсена с миниатюри от градския живот. Учените стигат до заключението, че тази чанта е дамски артикул.

Чантата през вековете – Средновековието и епохата на Ренесанса

През Средновековието модата на чантите, закачани на колана се разпространява по целия свят. Например в Япония всички дребни предмети са били носени в саджемоно – прототип на тази легендарна находка във формата на торбичка или тъкана кошница. 

Освен нея по онова време са много популярни и инкро кутиите. Те били прикрепени към кръста с връв: единият ѝ край фиксирал инкрото, а вторият- държел малка фигурка с дупки, през които била опъната връвта. Такава фигура – нецуке根付 е била направена от дърво или слонова кост, служела не само за балансираща тежест за инкро и декорация на дрехи, но и като амулет.

По време на Ренесанса е имало тенденция сред дамите да носят чантите си на специален шнур, прикрепен към корсета.

През 17 век формите на чантите се усложняват и се превръщат в истинско произведение на изкуството: изработват се от коприна във формата на роза или ковчеже, украсяват се с различни шевици, шарки и скъпоценни камъни.

Революция в света на чантите

Франция се счита за страна на произход на чантата от модерен тип. В края на 18-ти век след Френската революция образът и модата на жените се променят драстично. Точно през този период се появяват малки чанти, които според етикета трябва да се носят в ръка. Тези чанти са наречени reticule на френското име réticule.

В хода на еманципацията дамската чанта постепенно нараства. Ако по-рано в нея имало носна кърпичка, огледало и ветрило, до края на 19 век съдържанието на дамските чанти е много по-разнообразно: книги, козметика и други полезни предмети. Освен чанти, които се носят в ръка постепенно започват да навлизат и такива, носени през рамо.

През викторианската епоха масовото производство на чанти е въведено със създаването на емблематични марки като Hermes и Louis Vuitton.

В началото на 20-ти век, освен функционален елемент, чантата се превръща в аксесоар за дреха. Жените започват да избират чанти, които пасват на обувки или рокля. От този период до сега дизайнерите експериментират и създават чанти с различни и най-невероятни форми и цветове.

Прочетете също: Мъжките аксесоари, без които любимият не може

През 30-те години на миналия век откривателката на сюрреализма в модата Елза Скиапарели прави експерименти с форми на чанти, като създава произведения на модерното изкуство: чанти под формата на балони или необичайни фигури.

През 40-те години на миналия век модната къща Anne Marie de France представя чанти под формата на телефон, охладител за шампанско и музикални инструменти.

Всяка календарна година се отличава с различните цветове, които са модерни и биват използвани през тези 12 месеца. Кои са най-модерните цветове в модата за 2022 година ще научите от нашата статия по темата тук. картина с мъх

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни