Топ 10: Най-красивите пролетни цветя

След като зимата си отиде и слънчевите лъчи започнат все по-често да огряват почвата и растенията, идва моментът, в който можем да се насладим на някои прекрасни пролетни цветя. В тази статия на “Всички теми” ще откриете част от тях, с които лесно може да украсите своя двор или апартамент така, че всички да ви завиждат.

#1 Лале 

Лалето е вечна класика. Това е и причината да заема почетната първа позиция в нашата класация на топ 10 пролетни цветя. Лалетата са известни с голямото си разнообразие от цветове, които обхващат цялата дъга и извън нея- червени, жълти, бели, розови, шарени. Може дори да намерите някои наситено лилави. 

Лале в градината е добре да се полива веднъж седмично и да имат частична слънчева светлина. Очаквайте най-ранния цъфтеж в началото на март, точно в началото на пролетта!

#2 Нарцис 

Макар и на почетното второ място в нашата топ 10 класация, нарцисът е едно от най-емблематичните пролетни цветя.  Това растение също ще ви очарова с по-топлите си цветове, като оранжево, жълто и много светло розово. Всички те добавят красота към пролетните нюанси, които толкова ни липсват през дългата сива зима.

 

Прочетете също: 8 растения, които изчезват от ширините на България заради човека

Още интересни статии за Био Света: biopedia.bg

 

Специалистите съветват да поливате нарцисите си често по време на цъфтеж, за да се радвате на цъфтеж през цялата пролет.

 

пролетни цветя

 

#3 Минзухар 

Едни от най-красивите, не само от пролетните цветя, са минзухарите. Те заемат почетното трето място в нашата топ класация. Минзухарите са малки, елегантни и грациозни растения, които могат да бъдат, както в синкаво-лилавата, така и в жълто-оранжевата гама. 

Ако търсите лесна поддръжка, минзухарът, макар и привидно деликатен, е доста издръжливо пролетно растение. Просто се уверете, че ги поливате добре. Известно е, че този вид пролетни цветя преминават през ледената хватка на снега, за да покажат изящния си цъфтеж, така че може да ги очаквате още преди официалното настъпване на пролетта.

#4 Зюмбюл 

Цветчетата на зюмбюла растат на гроздове, подредени един върху друг върху дълга зелена дръжка. Цветовете на тези благоуханни пролетни цветя са цял асортимент – от бяло и кремаво, през розово до тъмно лилаво! Зюмбюлът обикновено цъфти няколко седмици през пролетта, когато стане малко по-топло, по-слънчево и по-влажно, но чакането определено си заслужава.

 

пролетни цветя

 

#5 Камелия

Ето че сме в средата на нашата класация топ 10 пролетни цветя. Време е да ви представим кралица сред пролетните цветя. Името ѝ е камелия.

Камелиите са сложно проектирани с венчелистчета, които се наслояват едно върху друго многократно, за да създадат по-отворен вид, подобен на роза дамасцена. Тези кралски изглеждащи цветя също се предлагат в много цветове, Известно е, че камелиите цъфтят дори през зимата, така че не забравяйте да ги засадите, когато сте готови за безупречния им цъфтеж през пролетта.

#6 Теменуга – Пролетни цветя

Един от най-известните и лесни за отглеждане видове цветя е теменугата. Експериментирайте с цветовата схема на вашата градина, като използвате теменужки, които варират от ярко златист цвят до почти черно лилаво. Теменужките могат да цъфтят през цялата година при подходящи условия, така че не забравяйте да ги поливате всяка седмица и да се уверите, че имат много слънце, за да гарантирате ранен пролетен цъфтеж.

 

пролетни цветя

 

#7 Иглика – Пролетни цветя

Игликите също попадат в нашата класация за пролетни цветя. Те се нуждаят от леко засенчени зони и малко вода, за да процъфтяват наистина, но не се притеснявайте, че сте твърде придвирчиви с тях. Игликите са изключително издръжливи. 

Тези красиви малки неща ще украсяват градината ви още дълго време – от началото на пролетта, та чак до есента.

#8 Азалия – Пролетни цветя

Ако искате да очертаете входа на дома си с цъфтящи храсти, които са лесни за отглеждане, помислете за азалии. Те не се нуждаят от много грижи. Единствено е необходимо да поддържате листата им подрязани назад. 

 

пролетни цветя

 

#9 Анемона – Пролетни цветя

Известни иначе като вятърни цветя, анемоните са единствени по рода си цветя, които ще изведат вашата градина на следващото ниво. Анемоните приличат на екзотични макове, но са много по-лесни за отглеждане.

 

Прочетете също: Отглеждане на орхидея – всичко, което трябва да знаем

 

Те се нуждаят от пълно или частично слънце и богата, влажна почва, за да достигнат пълния си потенциал във височина и цвят. Очаквайте да видите цъфтеж на анемона в началото до средата на пролетта, в зависимост от условията. 

#10 Сладък грах – Пролетни цветя

Едно от най-ароматните пролетни цветя, украсявали някога градината, е т.нар. сладък грах.

Той може да е труден за отглеждане, тъй като не се възпроизвежда толкова лесно, колкото повечето други пролетни цветя, но след като започнат, ще се радвате, че сте вложили допълнително време и усилия. Сладкият грах има тенденция да цъфти в средата на пролетта. 

 

 

Тази пролет опитайте с различни видове цветя и цъфтежи и може да се изненадате с нови любими пролетни цветя, които ще се превърнат в основна част от домашната ви градина.

Проверете и прогнозата за времето, за да разберете дали наистина ще настъпи ранна пролет. Така ще знаете кога да засадите семената и луковиците, за да можете да се насладите на ярките им цветове и сладки аромати възможно най-скоро.

 

картина от скандинавски мъх

 

Ако търсите различен начин, с който да украсите дома си, тогава можем да ви предложим нещо модерно и различно – Скандинавски мъх. Все по-често той е използван в интериорния дизайн, като дори се поставя на цели стени. Ако това ви се струва прекалено, тогава може просто да направите своя картина от скандинавски мъх, с която да украсите някоя от стаите си. Повече по темата може да откриете в нашата статия. Лалетакартина с мъх

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни