Как да поискаме повишение?

Искането за повишение може да бъде едно от най-стресиращите преживявания в кариерата ви – особено в днешната несигурна икономика. Но, когато прецените, че сте готови за следващата стъпка, е важно да го кажете. Днес ние от “Всички теми” сме изброили някои ключови техники, които можете да използвате. Идеята е да споделите ефективно къде сте били, какво сте постигнали и къде искате да отидете след това. Най-важната част е да се обърне внимание на това, защо вашата организация също трябва да иска повишението ви.

 

Прочетете още: Професиите на новото време

 

 

Разберете и формулирайте ясно и точно какво искате

 

Имайте предвид, че във всеки разговор, в който излагате своето искане, трябва да сте много ясни какво желаете и какво смятате, че няма да приемете. Направете проучване и потърсете информация за получаваните възнаграждения. Направете си сметка каква би била конкурентната заплата за вашето ниво на образование, сертифициране и обучение, години опит, отговорности и постижения. Представете диапазон на заплатата, а не само едно число, което да отразява най-високото ниво.

 

Изградете силна аргументация и обхват на вашите постижения

 

Помислете кои са най-важните постижения, които сте инициирали и/или реализирали. Това трябва да са факти, които са помогнали на компанията да постигне най-високите си цели и са подплатени с документи, показатели и данни. Например: получени приходи, постигнати икономии, подписани договори с нови клиенти и тяхната стойност. В това число още може да бъдат – започнати нови проекти и тяхното финансово въздействие, брой оптимизирани процеси, въздействие върху ръководството и др.

 

Обмислете времето

 

Няма идеално време да поискате повишение, но трябва да сте разумни в момента, в който отправяте молбата. Очевидно е, че седмицата след уволнението в компанията или денят, в който екипът ви губи ключов клиент, не са идеални. Вместо това попитайте, след като се е случило нещо хубаво. Може би току-що сте подписали нова голяма сделка или компанията ви е обявила добри резултати за тримесечието.

 

Набавете си препоръки от колеги и одобрения от ментори

 

На обсъждането на повишението носете със себе си досие, което съдържа колкото се може повече препоръчителни писма или бележки за подкрепа. Събирайте и запазвайте имейли от влиятелни колеги и други членове на екипа, които показват желаната подкрепа. Те ще докажат в голяма степен, че сте подходящият човек за това повишение, като се има предвид историята ви. 

 

Споделете мнението си за това как организацията ще спечели, когато молбата ви бъде удовлетворена

 

Освен статистическите данни, показателите и данните за възнаграждението, важно е да предложите как вашето повишение ще подхранва основната цел към успеха на организацията. Когато говорите с шефа си за потенциално повишение, споделете подробно какви според вас ще бъдат положителните ефекти и резултати за компанията от разширяването на ролята ви. Разкажете как тази роля съответства на това, което ви интересува най-много. Обсъдете следващите етапи за постигане на основните бизнес цели, но и личните си амбиции за положителна промяна.

 

Накрая овладейте емоциите си

 

Искането за повишение и усилените преговори не трябва да са свързани с емоциите ви. Не става въпрос за това, което „искате“, а за това, което заслужавате. Оставете емоциите настрана. Това е бизнес и най-важното е:

  • какъв е вашият принос;
  • как влияете на организацията;
  • как правите нещата така, че другите да не могат да ги направят;
  • защо компанията и шефът ви ще спечелят, когато получите по-голяма отговорност и съразмерно възнаграждени,е за тази разширена сфера на влияние.

 

Прочетете още: Как да привлечем потенциални работодатели в LinkedIn?

 

Ако отговорът е „не“ или „все още не“, трябва да поискате ясна причина за това, както и да поискате възможност да разработите план за развитие с вашия ръководител. Това би била необходима предпоставка, която да очертае необходимите стъпки, за да получите желаното повишение.crypto365крипто прогнозиСчетоводни услуги

 

Как да напишем идеалното CV?

  Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни