Ефикасна ли е хомеопатията?

Развитието на медицината в 21-ви век е на изключително високо ниво. Методите за лечение на множество болести са станали по-ефикасни и осъвременени. Ваксините будят все повече доверие. Най-актуалният пример са тези срещу коварния Коронавирус, които  бяха разработени за много кратко време. Антибиотиците и традиционните лекарства, като цяло, не са предпочитани от всички. Мнозина се доверяват на високо уважавани, т.нар. хомеопати, които създават препарати от натурални съставки, обещаващи успешно лечение на множество заболявания и леки здравословни неразположения. Но има ли място да се говори и за хомеопатия през 21-ви век?

Официалната медицина обаче и до днес отрича ефикасността на хомеопатията, определяйки я като научно необоснован метод за лечение. Според скептиците хомеопатията действа на пациентите само чрез самовнушението и плацебо ефекта. Макар медиците да отричат хомеопатичните лекарства, те са предпочитани в ситуации, в които традиционната медицина е безсилна за лечението на определени здравословни проблеми. Много от конвенционалните лекарства предизвикват и немалко странични ефекти, което също отблъсква пациентите от тях. Хомеопатичното лечение предизвиква полемика в обществото години наред, а за нейната ефикасност се носят редица митове. Днес ние от “Всички теми” ще разгледаме и потвърдим или оспорим най-популярните от тях.

Прочетете също: Книги за бременни – Топ 5 най-полезни четива за бъдещи майки

Хомеопатията лекува всички болести

Ако чуете някой да изказва подобно твърдение, значи не разбира абсолютно нищо от хомеопатия. Би било чудесно, ако наистина само с билки от природата можехме да излекуваме и най-коварните болести, но за съжаление не е така. Хомеопатията може да се използва като допълнение към традиционната терапия на рак, епилепсия или множествена склероза, но няма как да е единствено лечебно средство.

хомеопатия, какво лекува хомеопатията

Хомеопатията задейства естествените защитни функции на организма

Това твърдение е напълно вярно и лесно доказуемо. При наличието на алергия лекарите обикновено предписват медикаменти, които блокират естествено съдържащия се в организма хистамин, който потиска симптомите на болестта. Хомеопатичните лекарства, от друга страна, са съставени от вещества, които намаляват освобождаването на хистамин при провокация на алергии.

хомеопатия, какво лекува хомеопатията

Хомеопатия – действа на принципа на плацебото

Това твърдение е широко разпространено сред медиците, които напълно отричат действието на хомеопатията. Доказано е, че ефектът на самовнушението не е причина за успешното лечението, тъй като хомеопатичните медикаменти се прилагат на бебета, деца и животни, които са неспособни на това. Редица клинични проучвания също констатират успеха на хомеопатичното лечение. На територията на България хомеопатичните лекарства се считат за официални лекарски продукти, както е и в голяма част от Европейския съюз.

Хомеопатия – напълно безвредна е

Да, това популярно схващане е напълно вярно и обосновано, но в случай, че е предписано от специалист хомеопат. Мнозина наричат хомеопатията „нежната медицина“, защото е напълно приложима дори при бебета, бременни и кърмещи жени. Разбира се, трябва да се вземе под внимание, че не всеки здравословен проблем може да бъде повлиян сaмо от хомеопатията. Често се налага използване на традиционни лекарствени средства, които крият и своите странични ефекти.VetWorld

Хомеопатията действа бавно

Това е така що се касае до лечението на хронични заболявания. Тогава отнема време, докато се види ефекта върху организма. По друг начин стоят нещата при лечението на остри състояния, при които лечението трае точно толкова време, колкото и това с традиционни медикаменти.

хомеопатия, какво лекува хомеопатията

Без значение дали предпочитате, или отричате хомеопатията, задължително е да се консултирате със специалист преди да приемете подобен тип медикаменти. Както описахме в по-горните редове, хомеопатичните лекарства са безвредни, но все пак са лекарства, с които трябва да бъдем внимателни.

Прочетете също: Мистичният еделвайс

Здравето следва да бъде приоритет номер 1 за всички нас. Ето защо ви предлагаме да се запознаете с нашата статия за начините, с които можем да подобрим психическото си здраве. Това е сигурна предпоставка за по-висока продуктивност. Прочетете темата тук.

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни