Пчелен прашец – тайните, които трябва да знаете

Едва ли на планетата Земя има по-работливи същества от малките пчелички. От самото си раждане те се трудят неуморно, а ние хората сме изключително облагодетелствани консуматори на резултата от тяхната работа. Знаете ли, че полезните свойства на пчелния прашец са познати на хората от преди Новата ера. Благоприятното му въздействие върху човешкия организъм е описано в редица медицински книжа от древността. Днес ни е известно, че много от популярните личности у нас и по света не пропускат ежедневната консумация на пчелен прашец.

Не всички обаче са добре запознати с ползите му и затова ние от “Всички теми” сме решили да ги представим на любопитните читатели. Ако ви се струва интересно и се съгласите с нас колко пчелният прашец е ценен за Вашето здраве, то може да го включите в менюто си.

 

Прочетете също: 8 растения, които изчезват от ширините на България заради човека

 

 

Пчелен прашец – какво съдържа?

 

Той е изключително богат на минерали като калий, магнезий, титан, калций, желязо, фосфор и още много други. Съдържа витамините от групите А,В и С и полезните за организма аминокиселини. Високото наличие на фолиева киселина прави прашецът полезен и за бременни жени и кърмачки, но е най-добре да се посъветват с проследяващия си лекар преди употребата му.

 

пчелен прашец – какви са ползите от него?

 

Ежедневната употреба на пчелен прашец предотвратява омазняването на черния дроб и интоксикацията. Той е мощен антиоксидант, който подпомага естествената регенерация на чернодробните клетки.

Консумацията на пчелен прашец може да предотврати отключването на различни видове алергии. Единствено не е походящ за хора, алергични към полени, тъй като за тях представлява силен алерген.

Голяма част от жените в менопауза са включили пчелния прашец към ежедневното си меню. Той влие благоприятно на регулирането на хормоналния дисбаланс и останалите странични ефекти на климактериума.

Пчелният прашец е считан за природен антибиотик, който благоприятства за трайното укрепване на имунитета. Подобрява функцията на сърдечно-съдовата система, понижава значително холестерола и укрепва стените на кръвоностните съдове.

Пчелният прашец е полезен за хората, страдащи от ставни проблеми. Особено ефикасен е при артрит и подсилва халтавите стави.

Дамите използват прашеца за нормализиране на храносмилателната система и го считат за верен помощник в борбата с излишните килограми.

Множество козметични компании го използват в продуктите против стареене и подхранване на кожата. Съществуват и десетки народни маски за лице, съдържащи пчелен прашец.

Пчелният прашец има противовъзпалително действие. Съдържащият се в него антиоксидант кертицин намалява появата на възпалителни процеси в организма.

 

Има ли хора, за които пчелнияТ прашец не е походящ?

 

Както прочетохте в по-горните редове, пчелният прашец може да бъде наречен универсална супер храна, тъй като влияе благоприятно на всички системи в нашия организъм. Все пак хората са различни и е много трудно един продукт да влияе еднакво добре на всички без изключения. Употребата на пчелния прашец не е подходяща за хора, приемащи лекарства за разреждане на кръвта или такива със сериозни чернодробни проблеми. Диабетиците и страдащите от автоимунни заболявания също трябва да го избягват или да го консумират в умерени количества. В тези случаи е задължителна консултацията с ендокринолог. Не се препоръчва консумацията му от деца под 3 годишна възраст.

пчелен прашец

Природата ежедневно ни удивлява със своите изключително полезни блага, които имат чудесно отражение върху здравето ни. Наша мисия е да я пазим чиста, за да може да се радваме на ценните ѝ плодове.

 

Прочетете също: Животът на село – предимства и недостатъци

 

Ние от “Всички теми” отделяме специално внимание на натуралните продукти и техните високи качества. За да научите повече за лечебните свойства на меда, може да посетите нашата статия тук.

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни