Фестивалът Сурва

Зимата е време, в което често се затваряме по домовете си и чакаме отново да се затопли навън. През последните години, които преобразиха нашата действителност, със сигурност този навик се затвърди.

Кориандър – Полезни свойства на подправката! Какво трябва да знаем?

Събития не липсват, факт е, че само трябва да имаме желание. Ще кажете „Какви пък толкова събития има през зимата?”.

Е, някой друг път можем да засегнем и повече от тях, но днес ние от “Всички теми” ще ви разкажем малко повече за Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва”.

И преди да се плеснете по челото и да се сетите, че сте го изпуснали тази година, ще ви напомним, че събитието е ежегодно и, живот и здраве, догодина пак ни очаква.

Какво представлява фестивалът „Сурва”?

Пълното наименование на събитието е Международен фестивал на Маскарадните игри „Сурва“ и неговото провеждане е вече с над 50 години история зад гърба си.

Това е най-старият маскараден фестивал в България и най-големият на Балканите. „Сурва” е събитие, с което не само съхраняваме прекрасната българска фолклорна традиция на кукерството, но и я представяме и популяризираме на световно ниво.

Сурвакарството и кукерството по различните етнографски райони на страната е обичай, изпълняван от ергени в миналото. С този обичай гоним злите духове и отправяме взора си към предстоящата пролет и новото начало.

Всяка година във фестивала участват кукери, които представят различни региони от цяла България, а международният статут и интерес към събитието привлича и множество чуждестранни маскарадни групи.

сурва, фестивала сурва, фестивалът сурва, кукери, кукерство

Къде и кога се провежда „Сурва”?

Ако при споменаването на Перник, много хора правят асоциации с винкели, миньори и голфове, то нека не остават с погрешни впечатления. Градът се развива изключително добре и не му липсват културни събития.

Всъщност, благодарение на „Сурва”, можем спокойно да кажем, че хората се сещат също и за кукери. Първото провеждане на фестивала е през 1966 година в Перник след одобрено предложение на Йордан Николов, служител в Окръжния съвет по култура, от предходната година.

Отглеждане на роза – Всичко, което трябва да знаем

Въпреки че идеята му първоначално е посрещната с неразбиране в съвета, обществената подкрепа спомага за осъществяването ѝ. От тогава досега събитието е провеждано 29 пъти. Традиционно „Сурва” се провежда в последните петък, събота и неделя от януари.

През 2023-та година XXIX Международен фестивал на Маскарадните игри „Сурва“ се проведе в дните 27-29 януари. То беше наистина дълго очаквано събитие след като поради различни причини (основно пандемичната обстановка) предходните три години не се състоя.

сурва, фестивала сурва, фестивалът сурва, кукери, кукерство

Какво можете да видите на фестивала „Сурва”?

Разбира се, традицията на кукерството и сурвакарството е залегнала в основата на събитието. Освен представители на различните етнографски области на България, градът предлага и други дейности, с които да припомним корените си.

За семействата с деца се предвиждат творчески работилници и щафетни игри, които да представят на най-малките участници традицията на сурвакарството по занимателен и атрактивен начин. Каквото и да си говорим обаче, няма дете, което да не е било впечатлено най-вече от кюстюмите на самите маскарадни групи.

Всъщност, ако сте родители с малки деца, добре е да подготвите малчуганите предварително какво да очакват от събитието, защото маските на кукерите могат да изглеждат много страшни, каквато е и функцията им в гоненето на злите духове.

Всяка година броят участници нараства като тази година на „Сурва” взеха участие близо 10 000 души – над 100 групи от цяла България и още 15 чуждестранни от от Гърция, Румъния, Сърбия, Италия, Словения, Албания, Северна Македония, Черна Гора и Хърватия.

сурва, фестивала сурва, фестивалът сурва, кукери, кукерство

Кои са сред най-колоритните маскарадни групи на фестивала?

Всяка година различни сурвакарски групи биват отличени в няколко категории. Раздават се награди златни, сребърни и бронзови маски, както и медали за маски, костюми, атрактивност на игрите и др.

5 билки в градината, които пазят растенията

През 2023 година златните маски получиха сурвакарите от град Батановци и кукерите от кукерска група при НЧ „Умение – 2003“, град Ямбол. От детските групи, които бяха представени, златният медал получиха децата от село Кошарево.

Всеки регион представя характерни за областта костюми и обредни игри. Всяка група е атрактивна по свое му. Характерно за костюмите на участниците са различните видове маски, с които кукерите/сурвакарите покриват лицата си и плашат злите сили.

Те обикновено са саморъчна изработка. Втори характерен елемент са звънците/камбаните, които също допълват ритуала за гонене на злото.

сурва, фестивала сурва, фестивалът сурва, кукери, кукерство

Какво да имате предвид при посещение на фестивала „Сурва”?

Фестивалът в основата си е на открито и се състои в централната част на Перник. Кулминационният момент при представянето на групите е на Централен площад Кракра Пернишки, където за сгряване обикновено има скара, греяно вино и чай.

Ако пътувате с кола, вземете под внимание, че в дните на „Сурва” има временна реорганизация на автомобилното движение и някои от улиците са затворени. Проверете пътната обстановка предварително.

Облечете се топло. Фестивалът се провежда в края на януари, когато традиционно температурите са около 0 градуса. Гарантираме ви, че ниските температури няма да ви попречат да си прекарате добре. Особено ако се възползвате от греяното вино.

Къде и кога можете да видите още от кукерските обичаи?

Обичаят на сурвакарството се изпълнява ежегодно в Средна Западна България в дните 13 и 14 януари. Тогава е народната нова година (по стар стил). Сурвакарските празници се отбелязват в пернишките села, както в Брезнишко, Земенско, Ковачевско, Радомирско и дори и Кюстендилско.

На много места ще чуете да наричат обичая “Сурова”. Смята се, че идва от названието на тоягата, с която обикаляли някога младите ергени, за да благославят домовете. Тя трябвало да бъде от сурово дърво, което не е сухо и се е наричала „сировишняк”.

Знаем, че зимата е време, в което обичате да се сгушите пред телевизора. Или с книга в ръка някъде на топло. Но не пропускайте да сгреете също така сърцата и кръвта си на следващия фестивал „Сурва”. Трепетно ще го очакваме и ние през януари 2024-та година!

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни