Гладолечение – защо и кога се прилага?

Развитието на цивилизацията е причина нашата храна вече да не е източник на сили и здраве. Днешните дни предлагат удобство пред телевизора, удобство при пътуването, но от друга страна принуждават човек да живее напълно различно от начина, по който би трябвало или дори би искал. Животът се е променил. В реда на тези мисли следва да кажем, че се е променила и системата на моралните ценности. Всички тези промени са причините за много страдания, болести и нещастия. Дали не трябва да се замислим колко е важно да се храним добре, умерено и здравословно за по-добър живот? А защо някои хора използват гладолечение за тази цел? Една изключително важна тема, с която ние от “Всички теми” ще ви запознаем днес.

Прочетете още: ЗА или ПРОТИВ гледането на телевизия от деца?

ГЛАДОЛЕЧЕНИЕ

Гладът е риск, приятел и лекарство. Няма нищо на този свят, което да може да работи без прекъсване и да не се нуждае от време за отдих и почивка, както и от възстановяване на силите.

За ефикасното и лечебно действие на гладуването се е знаело още от дълбока древност. В старите записки на древните учени от Индия, Тибет, Египет, Вавилон и Гърция откриваме съвети за прилагане на глада като пречистващо организма средство и безлекарствено лечение на болестите. Гладолечението е прилагано и от много лекари, оставили имената си в историята на медицината. Примери за това са Хипократ, Гален, Авицена и други. В ширините на древния Египет гладуването като вид лечение също се е практикувало като средство за поддържане на добро здраве.

Този вид лечение пристига като ново и прогресивна методика в медицината. Буди интерес и печели привърженици не само между лекарите, а и сред хората без медицинско образование. Много често от болниците се изписват болни в тежки състояния, без да е опитано и последното средство – гладуването, което често се оказва единственото лечение. Докато със спиране на храненето човек е очаквал отпадане на силите на организма, налице е точно обратният процес. Оказва се, че гладът разбужда и задвижва някакви скрити и затаени лечебни сили в нашето тяло, давайки им точно тогава простор за действие.

Гладът е изискване на самата природа и само тогава вътрешните жизнени сили в организма изцяло могат да осъществят своя лечебен план. Храната е пречка за неговото пълно реализиране и разгръщане. Мине ли се на глад, жизнените сили безпрепятствено разгръщат възможностите си, действащи всеобхватно и интегрално върху целия организъм.

ЗАЩО И КОГА СЕ ПРИЛАГА?

Общо постижение на всички практици е лекуването на болестите на храносмилателната система: гастрит, язва на стомаха, колит, запек, хемороиди и пр. Успоредно с възстановяването на храносмилателната система при всички случаи върви подобряването и на сърдечно–съдовата система. Това се вижда в нормализирането на високото или ниското кръвно налягане, подобряването на оросяването и състоянието на разширените вени. Особено добър ефект е постигнат при алергиите, сенната хрема и астмата. Подобряват се и се лекуват бъбречните смущения, нервните заболявания, депресиите, страховата невроза, мигрената, нарушения в съня и други.

Безспорно все още има болести, които се считат за противопоказни, както при традиционната, така и при природолечебната медицина и гладолечението. Вероятно за тях бъдещето ще предложи подходяща форма, за да преминат в списъка на лечимите заболявания. Ето защо трябва да прилагате гладолечението – струва си и има ползи! Обикновена практика при започване на гладния курс е спиране на обичайното хранене, вземане на очистително като магнезиев сулфат, рициново масло или нещо подобно за освобождаване на храносмилателния тракт от застояла храна. Формата на гладуване ( по – строга или омекотена) се избира според състоянието и възможностите на организма.

Нещо жизненоважно и при всички случаи правилният избор за вашия живот е гладолечението. С всички плюсове и минуси, рискове и постигнати резултати, приложите ли гладолечение ще изживеете един по–пълноценен и изпълнен с крепко здраве живот!

Прочетете още: Как да издам самостоятелно книга?

Баба знае най-добре: Сваляне на температура без лекарства

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни