Как да издам книга самостоятелно?

Когато се говори за самостоятелно издаване на книга, се имат предвид няколко неща. Освен написването на книгата,  авторът я редактира, изготвя дизайн на корицата й и се грижи самостоятелно за маркетинговата стратегия, както и последващата продажба. Това му носи редица предимства, като например:

  • Има повече творческа свобода. Така контролът върху заглавието, съдържанието, дължината на творбата и дизайнът на корицата е изцяло личен. Разбира се, ако авторът има желание, може да използва услугите на редактор, коректор, дизайнер и др.
  • Авторът сам взема решение кога книгата да види бял свят. Когато издава самостоятелно, няма нужда да се съобразява с график на издателствата, които обикновено включват множество други книги.
  • Повече доходи за автора от продажбата на книгата, тъй като в тази ситуация няма посредник (книжарници) между него и крайния потребител.
  • Понякога издателствата искат изключителни права за предпечати мърчандайзинг. Самостоятелното издаване на книга гарантира, че ще запазите пълните авторски права под своя контрол.

Продължете да четете, защото следва най-интересната част. Ние от “Всички теми” ще ви покажем най-простия според нас модел, включващ 5 стъпки, които ще ви помогнат  за самостоятелно издаване на книга.

 

Прочетете още: Най-скъпите картини в света – Топ 10

 

 

1. Напишете книгата

 

Първото нещо, което трябва да направите, е да планирате първия си проект и да си създадете ежедневна рутина за писане. Понякога намирането на време за същинското създаване на книгата може да бъде огромно предизвикателство за авторите. Особено трудно е за тези, които трябва да съчетават работата на пълен работен ден и семейните задължения. За да сте сигурни, че няма да изгубите инерцията и интереса си към писането, трябва да си създадете устойчив и съвместим с ангажиментите ви навик.

 

2. Редактиране на ръкописа

 

Процесът по редактирането е доста широко понятие. То може да варира от пренаписването на първата чернова от автора, до окончателната корекция преди пускането на книгата на пазара. Ако не сте сигурни дали ще се справите, потърсете професионален редактор. Преди да предприемете тази стъпка обаче се саморедактирайте, разбира се, доколкото можете.

Времето на редактора е пари – вашите пари. Преди да предадете работата си на професионалист, уверете се, че сте направили всичко възможно за нея. В противен случай просто ще похарчите пари, за да платите на редактор за отстраняване на основни грешки.

Ако сте автор на роман, това може да означава да работите върху няколко чернови, за да оформите историята и героите. За нехудожествената литература това може да означава да споделите ръкописа с фокус група и да го преработите въз основа на обратната връзка.

Когато книгата ви е редактирана и проверена, е време да се уверите, че тя ще изглежда толкова добре, колкото и се чете.

 

3. Дизайн на книгата

 

Когато говорим за дизайн, първото нещо, което изниква в съзнанието, е корицата. Самостоятелно публикуващите се автори разчитат до голяма степен на корицата на книгата за продажби. Това е факт, независимо дали става въпрос за реклами или просто за привличане на читатели в магазини. Важно е да не забравяте и за вътрешния дизайн. Има се предвид начинът, по който думите са форматирани на страницата.

След като завършите етапа на проектиране и форматиране, ще разполагате с всичко необходимо, за да започнете да продавате книгата си.crypto365

 

4. Самостоятелно публикуване и продажба на книгата

 

В миналото самопубликуването на книга е включвало отпечатване на тираж и предварително заплащане на хиляди копия. В крайна сметка винаги са оставали копия, които авторът не е успявал да продаде. За щастие съвременното издателство е осигурило прости решения на този проблем. На лице е  т.нар. отпечатване при поискване или печат по поръчка. В този случай авторите могат да качат файловете на книгите си в печатница. Тази услуга ще издава отделни копия, когато бъдат закупени. Цената на единица е по-висока, отколкото при методите за печат на традиционните издатели, но липсата на риск прави този вариант предпочитан.

 

5. Ефективен маркетинг на книгата ви

Освен с написването на страхотна книга, всички останали стъпки по-горе могат да бъдат изпълнени в рамките на един следобед работа и добро проучване. Но когато става въпрос за маркетинг в самопубликуването, нещата започват да стават малко по-сложни. Добрата новина е, че има изпитани методи за популяризиране на вашето заглавие, включително автоматични списъци за изпращане, ценови промоции, реклама в социалните мрежи и др.

 

Прочетете още: Най-четените книги в България за 2020 година

 

Знаейки стъпките за самостоятелното издаване на книга, ние подозираме, че точно вие може да се превърнете в следващия автор на “бестселър”. В спокойна среда и с оригинални идеи вие сте господари на своето творческо бъдеще. Това може да се превърне в един чудесен пример за успешен бизнес на работа от вкъщи. Повече за това, защо хората напоследък предпочитат надомната работа, може да прочетете в нашата статия тук.крипто прогнозиСчетоводни услугисемейни хотели созопол

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни