ЗА или ПРОТИВ гледането на телевизия от деца?

Това е може би една от най-обсъжданите теми сред родителите в социалните мрежи, която винаги поражда редица спорове. През годините са правени немалко изследвания, които  разглеждат това как влияе гледането на телевизия на малките деца. Според голяма част от учените малчуганите под  3-годишна възраст нямат абсолютно никаква нужда от малкия екран и считат това за крайно вредно. По-либералните от тях са на мнение, че децата в най-ранната детска възраст не научават нищо полезно от телевизията, но и че тя не им вреди по особен начин. Днес ние от “Всички теми” ще разгледаме най-популярните мнения, които се въртят из интернет пространството.

Прочетете още: Как да възпитаме уверен млад мъж?

„Прекомерното гледане на телевизия води до късогледство“

Един от най-често срещаните аргументи против гледането на телевизия от деца е, че то поврежда зрението им. Това се дължи на облъчването, което получават от екрана, въпреки съвремнните защитни слоеве. Тук става въпрос не само за телевизора, но и за компютъра и телефона.

„Гледането на телевизия е пагубно за правилната стойка“

Децата точно като нас възрастните се настаняват удобно на дивана или креслото, за да се насладят на любимото си анимационно филмче. Това води до неправилна позиция на тялото и изкривяване на гръбнака. За да избегнете този проблем, е добре да следите детето си в каква позиция застава пред телевизора.

„Затлъстяване…“

В киното гледаме филм с пуканки, а у дома „леката закуска“ може да бъде в много по-големи количества. Децата рядко сядат пред телевизoра с купа прясно нарязани плодове. Те най-често похапват чипс, шоколад, вафли или други вредни лакомства. Промяната на този навик идва с получаването на пример от родителя. Седнете да гледате любимия си сериал, докато похапвате ябълка или банан и ограничете количеството вредни храни в дома си. Това е начинът да отклоните детето си от пътя на затлъстяването.

„Бебетата, които гледат телевизия, проговарят по-късно“

Според множество проучвания бебетата, които прекарват повече време пред малкия екран, проговарят по-късно в сравнение с тези, които не гледат телевизия. Това не винаги е така, тъй като всяко дете се развива различно, но все пак е добре да бъдете внимателни.

„Децата под 3 годишна възраст нямат необходимост от гледането на т.нар. образователни детски предавания“

Много родители са на мнение, че ако малкото им детенце гледа образователно детско филмче, то не вреди на психиката и развитието му. Истаната обаче е, че едно дете под 3-годишна възраст е прекалено малко, за да извлече позитивите от това, което вижда в телевизора. За него са интересни цветовете, музиката и движенията на анимационните герои, но нищо друго. Образователни програми обогатяват речта на по-големите деца, но пречат за проговарянето на по-малките.

Телевизията е пагубна за детската нервна система.“

Безспорен факт е, че прекомерното гледане на телевизия влияе негативно на нервната система. Тук не говорим само за децата, но и за възрастните. Добре е да следите какво съдържание гледа детето ви и да не му позволявате да заспива на включен телевизор. По този начин то се превъзбужда и може да спи много по-неспокойно от обичайното. Определете времеви интервал, през който малчуганът може да стои пред екрана. Изградете му режим, с който да свикне и да му помогне да се чувства по-спокойно, въпреки че е гледало любимите си предавания.

Наред с всички вреди, които носи гледането на телевизия, в никаkъв случай не се чувствайте виновни, ако позволявате на детето си да гледа интересно филмче, докато вие си вършите домакинските задължения. Когато поставите разумни граници, може да бъдете спокойни, че децата ви ще растат здрави и щастливи, а едновременно с това и вие ще сте свършили успешно ангажиментите си за деня. В никакъв случай не бива да изпададе в крайности, защото живеем в дигитализиран свят, в който екраните са навсякъде.глобалвет

Прочетете още: Да родиш след 30 – предимства и недостатъци

Едва ли има по-добра възможност да отделите детето от мониторите, от тази да му вземете домашен любимец. Ако сте решили да му вземете куче, ние сме ви подготвили няколко предложения тук. Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни