20 интересни факта за живота на Атанас Далчев

Атанас Далчев заема почетно място сред видните наши поети на миналия век. Tой е автор на редица стихотворения, които се открояват с ярко философска проблематика. Прочетете статията на “Всички теми“, за да научите 20 интересни факта за живота на Атанас Далчев. 

 

Прочетете също: 20 интересни факта за Йордан Йовков

 

5 интересни факта за Атанас Далчев

1. Атанас Христов Далчев (1904 – 1978) се появява на бял свят в гр. Солун на  12.06.1904 год. По това време баща му е адвокат и учител.

2. През 1908 год. семейство Далчеви се мести в Цариград. Докато поетът учи в българското училище, баща му Христо Далчев е избран от българското население на Серска област за народен представител в турския парламент.

3. С избухването на Балканската война (1912 година) семейството на поета решава да се установи отново в Солун. В последствие се налага да се изселят в Дедеагач (днешен Александруполис, Гърция), а през 1914 заминават окончателно за България и избират да останат в София. 

4. В столицата Атанас Далчев завършва с отличие Първа мъжка гимназия, а 5 години по-късно – специалност „Философия и педагогика“ в СУ „Свети Климент Охридски“. 

5. През 1927 год. след като завършва висшето си образование, поетът заминава за една година при брат си, който е скулптор в Италия. Там той учи италиански език и започва да посещава лекции по история на изкуството. 

Други 5 интересни факта за Атанас Далчев

6. През 1928–1929 Атанас Далчев отново поема на път. Този път се отправя към Парижкия университет във Франция, където също посещава лекции, свързани с история на изкуството и културата. По-късно стига и до Лондон. 

7. Межди 1930 и 1936 год. Атанас Далчев живее и работи в България, заемайки едновременно две длъжности – учител по български и училищен инспектор. 

8. В края на 1936 год. поетът отново заминава за Франция. Този път се установява в Тулуза. По време на едногодишния си престой Атанас Далчев записва и успешно завършва курс за преподаватели по френски език към Сорбоната.

9. През 1937 год. поетът заминава за Цариград. Там по предложение на Н. Фурнаджиев Атанас Далчев е назначен за учител в българското училище. За съжаление обаче за кратко, защото турските власти не му позволяват да упражнява професията си.

10. Тъй като не е добре приет в Цариград, Атанас Далчев решава да се завърне в България. През следващите 10 години той заема различни длъжности в областта на образованието и науката: 

Прочетете също: 23 интересни факта за Иван Вазов

 

  • директор на Първа прогимназия „Христо Ботев“, 
  • инспектор в различни прогимназиални училища;
  • началник отдел „Обществено възпитание“ към тогавашното Министерството на информацията и изкуствата. 

 

интересни факта за Атанас Далчев

Още 5 интересни факта за живота на българския автор

11. В периода между 1947 до 1952 започва да се занимава активно с преводи. Атанас Далчев е познат  сред обществеността и като изключителен преводач на белетристиката на известни руски, немски, френски, италиански и испански писатели. 

12. Поетът получава и почетна награда от Виенския университет за цялостното си творчество и орден на Президиума на Върховния съвет на тогавашната СССР за принос в популяризиране на съветската литература.

13. В България Атанас Далчев е почетен носител и на: Знак на почета, Орден на република България. III степен, Народен деятел на културата и изкуството;

14. Между 1952 и 1956 год. Атанас Далчев работи като редактор в списание „Пламъче“ и едновременно с това съвместява и длъжността главен редактор в списанието „Александър Муратов“. 

15. Освен литераторските му професионални задължения, поетът продължава да превежда с пълна сила. За това и в следващите години преводите се превръщат в основен източник на приходи за издръжка на многочленното семейство Далчеви.

 

интересни факта за Атанас Далчев

Какво още не знаем за писателя?

16. Именно заради това Атанас Далчев е смятан за един от най-изтъкнатите български преводачи на художествена литература. През целия си съзнателен живот той е превел сам над хиляда литературни творби от различни езици. Освен това е станал автор и на редица преводни поетически антологии. 

17. Някои от най-известните му преводи са на Лафонтен, Толстой, Пушкин, Александър Дюма, Гьоте, Чехов, Лорка, Ретемар и много други. 

18. Атанас Далчев е превел хиляди стихотворения на български език от руски, немски, английски, френски, гръцки, чешки, унгарски, словашки, дори фламандски език.

19. Макар че преводите му помагат в голяма степен да се справи с тежкото материално положение на семейството му, поетът оценява превеждането на поезия като пагубно за собствената си дейност като поет.

20. Атанас Далчев не веднъж е споделял, че именно преводите са основна причина за по-пестеливото му поетично творчество в късните десетилетия. 

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни