Криптовалути – инвестициите на XXI век

Криптовалутата е средство за размяна, основано на блокчейн технология и криптография. Тя служи за отчетност на транзакциите, както и осъществяването на контрол върху създаването на нови единици. Криптовалутите са подвид на алтернативни валути или по–конкретно на цифровата валута. Първа децентрализирана криптовалута става биткойнът през 2009 г. Оттогава са създадени множество други криптовалути. Наричани са често алткойн, като смесица от биткойн алтернативи.

За разлика от електронните пари в централизираните банкови системи, контролът при криптовалутите е децентрализиран. При биткойн децентрализираното управление става с блокова верига, т.е. базата от данни на транзакциите се поддържа като разпределена счетоводна книга. Поради големите скокове в цените и произтичащите от това измами финансовите регулатори се опитват да ограничат и регламентират по някакъв начин криптовалутите, както и всички услуги и продукти, свързани с тях. В тази посока са и действията на големи рекламодатели като Гугъл и Фейсбук, които вече са забранили рекламите, свързани с криптопродукти. Днес ние от “Всички теми” ще ви представим накратко някои от най-популярните криптовалути.

 

Прочетете още: Възходът на онлайн търговията

 

 

Криптовалути – BITCOIN

 

Биткойн е стандартът, по който се оценяват всички други цифрови валути, които следват. Биткойн остава лидер на пазара на криптовалути, след като проби нови позиции в управлението на данни и трансфера на плащания. Вдъхновени от успеха на Биткойн, оттогава се появиха безброй други инициативи в дигитална валута и стартиращи проекти.

Биткойн (BTC) стана първото приложение в реалния свят на блокчейн. Това е технология, която позволява да се разпространяват, а не копират данни. През 2009 г. група програмисти под псевдонима „Сатоши Накамото“ представиха биткойн като софтуер с отворен код. Мнозина от световната технологична общност бързо се включиха, признавайки големия потенциал за бъдещето на цифровите преводи и плащания. Терминът „децентрализиран“, приложен към цифровата валута, за първи път е използван за описание на биткойн, като необходимостта от посредник между страните е елиминирана. Демократичният характер на самата блокчейн система поддържа процесите под контрол и сигурност.

криптовалути

 

DASH

 

Dash е дигитална валута, базирана на софтуера на Bitcoin. Разграничава се чрез решаване на много от проблемите, които са присъщи на Bitcoin. Такива затруднения са забавянето на транзакциите и ограничената мащабируемост. От самото си създаване Dash е специално проектиран да бъде мащабируема, бърза и лесна за употреба валутна платформа за масово използване. Биткойн работи в едностепенна мрежа със средно време за верифициране на транзакция от десет минути. Шест от тези верификации са необходими за пълно потвърждение на транзакция, което означава, че една транзакция с биткойн може да отнеме до един час, за да завърши.crypto365

 

криптовалути – LITECOIN (LTC)

 

Litecoin е друга криптовалута, подобна и базирана на биткойн. Litecoin осигурява по–голяма ефективност и бързина на транзакциите. Друг неин позитив е повече предлагане на пазара, с лимит от 84 милиона монети (за разлика от 21 милиона биткойни), като същевременно е защитена от инфлация. Това е причина за твърдението, че Litecoin има по–голям потенциал за ежедневно закупуване на стоки и услуги.

 

NEO

 

Създаден през 2014 г., NEO е известен още като „китайски етериум“. Това е и първата криптовалута, която ще бъде пусната в Китай. Подобно на Ethereum, NEO позволява използването на интелигентни блокчейн договори, които биха могли да бъдат реализирани по различни начини извън превода на пари. Такъв пример може да бъде разпознаването на цифрова самоличност. Цифровите активи на NEO могат да се използват, както за изпълнение на приложения на платформата NEO, така и за инвестиционен съд и са най – малката единица, която може да бъде прехвърлена (не може да бъде разделена).

 

криптовалути – ETHEREUM (ETH)

 

Докато биткойн успява да остане шампион на криптовалутите досега, мнозина вярват, че Ethereum е монетата с най-добри шансове да съвпадне и може би дори да надмине успеха и приемането на биткойн от общността. Ethereum използва същата иновативна технология на блокчейн като Bitcoin, но потенциалът му далеч надхвърля трансфера на плащания. В допълнение към управлението на собствена цифрова валута – наречена Ether – Ethereum също поддържа „интелигентни договори“. Това са основно споразумения, написани в компютърен код и автоматично изпълнявани, когато условията за транзакциите са изпълнени.

Повече за Etherium може да прочетете в нашата обширна статия по темата тук.

 

Прочетете още: Топ 6 най-продавани книги през XX век

 

Криптовалутите наистина се оказват инвестициите на XXI век. Внимавайте при търгуването си с тях и бъдете разумни! Вижте всички инвестиции в недвижими имоти на bolgarcapital.com.

В последните месеци този вид инвестиция нашумя изключително много не само по света, но и в България! Ако имате интерес към тях и искате да научите повече, може да посетите нашия сайт Crypto365, където ще прочетете най-важните и актуални новини на тази тематика. крипто новиниСчетоводни услуги

 

Професиите на новото време

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни