Принципи за създаване на хармонична градина

Не е никак лесно да превърнете едно пусто парче земя в хармонична градина. След строежа на хубавата къща остава облагородяването на двора. За целта не са ни нужни много пари. Ако използвате собствения си труд, а не плащате на градинари, можете да постигнете много неща с малко пари.

В днешната статия на “Всички теми” ще ви покажем нашата рецепта за хармония в градината и основните принципи, по които да се водите, за да постигнете успех и подредба. Щом стане въпрос за нова градина или промяна на досегашната подредба, трябва задължително да се помисли много внимателно и да се подготви предварителен план за действие.

 

Прочетете още: Скандинавски мъх – 6 ползи от отглеждането му

 

 

РАЗПОЛОЖЕНИЕ

 

Основното, с което се започва, е решението за това как ще бъдат разположени градините, езерото, дръвчетата, храстите, живият плет и т.н. Именно това са няколко от елементите, подходящи за облагородяване на двора. Вие имате правото на избор дали да включите всичко, или само единици от тях. Всичко зависи от площта, с която разполагате, както и от желанието, и времето ви да обработвате земята. Подготовката на земята и обработката ѝ впоследствие се разделя на няколко етапа: почистване, обръщане на почвата, наторяване, посяване, засаждане и поливане. Към това се прибавя и борбата с вредителите.

 

ПОЧВА

 

Ако сте пропуснали да почистите градината от изгнилите листа и стъбла миналата есен, направете го преди да засадите новите растения. Това е най–малкото нещо, което можете да направите срещу вредителите в градината. Причината е, че яйцата на миналогодишните вредители или спорите на евентуални болести, могат да се пренесат и върху новите растения. След като сте отстранили остатъците с помощта на права лопата, разбийте буците с пръст и разрохкайте почвата до нивото, на което растенията ще пуснат корени. Така ще осигурите на корените възможност да дишат и да растат, а в почвата ще се задържат жизненоважната влага и хранителните съставки. Поддържайте почвата влажна седмица и повече в зависимост от времето навън.

 

ДОБРЕ ПЛАНИРАНА И ОПТИМАЛНО ПОДРЕДЕНА ГРАДИНА

 

Градината ви трябва да е място за отдих и наслада. Зиданата ограда и високите дървета ни пазят от вятъра и любопитните погледи на минаващите отвън. Усещането за хармония се подсилва от заоблените форми на храстите, обикновените и белите хортензии. Независимо дали е лято, или зима, градината не бива да изглежда скучно. Покрити със скреж и снежни калпачета през зимата, клонките, вечнозелените растения, тревите и храстите ни поднасят безкрайно очарование и привлекателност. Не отрязвайте прецъфтелите цветя през есента. Изключително важни за правилния растеж на цветята са основните дупки в почвата, които се правят надълбоко и с помощта на подходящи за целта инструменти. Следва подхранване и обогатяване с изкуствен, оборски и растителен тор. След като планирате и изчислите всички детайли, можете спокойно да се отдадете на разсаждане и подредба на растенията, които сте предвидили да отглеждате в новата си градина.

 

ПРОФЕСИОНАЛНИ СЪВЕТИ

 

Ще ви предоставим някои професионални съвети за подредбата в градината. Запомнете, че това са четири златни правила за успех.

  1. Акцентите, които виждаме на заден план, винаги правят градината по–интересна. Използвайте дръвчета, места за отдих или други аксесоари, за да създадете обем и да запълните празните пространства.
  2. Структурирайте градината чрез оформяне на пътеки, дръвчета, жив плет, храсти. Подреждането по диагонал подпомага значително средната и симетричната подредба.
  3. Кръглите и извити форми на пътеките, цветовете или пък оформените овални корони на дърветата създават усещане за хармония и спокойствие.
  4. Редувайте височините. Пълзящи растения, колони и беседки засилват постепенно интереса ни към градините.

 

Прочетете още: Отглеждане на орхидея – Какво трябва да знаем?

Още интересни статии за Био Света: biopedia.bg

 

Постигането на удовлетворяващ резултат и поддръжката на една градина е нещо много сложно, но когато има желание и го правим с труд и хъс не е непостижимо. Важно е работата в градината да е наслада за вас, за да успеете да изпълните основният принцип за хармония – положителната енергия!Лалета

 

Как да СИ направим разсад в домашни условия?

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни