Професия фрийлансър – предимства и недостатъци

Представяте ли си да работите без шеф и без работното време? Но и без точно определена заплата, месечни бонуси и изгоден обяд в ресторанта на бизнес сградата… Изморени от неразбории с колеги и шефове или просто изпълнени с желание за промяна, много хора поемат по пътя на фрийлансърството. Решават да вземат кариерното си развитие в свои ръце и да бъдат зависими само и единствено от себе си. Работата на свободна практика може да бъде в най-различна сфера от маркетинг индустрията, по поправка на автомобили и какво ли още не. Да работиш за себе си обаче, без началник, офис и работно време звучи чудесно. Това обаче крие и своите рискове. Ние от “Всички теми” ще разгледаме някои от предимствата и недостатъците на това да работиш професия фрийлансър:

Работа от всяка точка на света

Това предимство, разбира се, не важи за всяка професия, но в случай, че за работата ви е нужен само добър интернет и преносим компютър, то определено може да се работи навсякъде. Докато пиете лимонада в любимото си кафене, на зелена полянка в парка или дори в метрото. Тази мобилност е чудесна за изключително дейните хора, които трудно се задържат на едно място повече от час. Може да си създадете перфектна атмосфера, която би ви направила по-продуктивни.

Може да забравите за ранното събуждане

Ранното ставане не се радва на завиден брой почитатели. Всички се оплакваме, че за пореден ден не сме се наспали. Ние обаче нямаме избор, защото метрото няма да чака да се наспим. Да работиш за себе си значи, че може да избереш да работиш в часовете, през които си най-активен. Винаги си си мечтал/а да за работно време от 12 до 21 ч. – мисия възможна.конкурентно право

Прочетете също: Как да привлечем потенциални работодатели в LinkedIn

Професия фрийлансър – Ти си шефът!

На никого не му е приятно да му виси шефът на главата и да се притеснява всеки път, в който чуе гласа му. Все пак има не малко шефове гадняри. Те обаче носят цялата отговорност за резултатите на фирмата, които в този момент падат върху вас. Все пак знаете, че ако нещо не е наред сами ще се погрижите, за да го поправите. От друга страна именно шефът е този, който обира плодовете от пожънатите положителни резултати, радвайте се.

По-високи приходи

Една отглавните причини много хора да изберат да работят за себе си ефинансовият аспект. В повечето компании у нас не се плаща почасово, а всички служители работят на фиксирана заплата с евентуални бонуси. Трудът на спеациалистите не винаги се заплаща достъчно добре спрямо постигнатите резултати и дългите часове престой в офиса.  Когато работите професия фрийлансър обаче всеки един заработен лев влиза във вашата сметка.

Данъчни облекчения

Работата от вкъщи може да повлияе много положително на данъците, които внасяте. Законът ви спестява известни удръжки, които имат редовите служители, така че се консултирайте с експерт, за да се възползвате.

Непостоянни доходи

Колкото и да сме недоволни от постоянната си заплата, положителното в нея е именно това, че е постоянна. Получаваме я всеки месец на определена дата, а към нея често са включени и различни социални придобивки. Такива са допълнителното здравно осигуряване, платеният годишен отпуск, годишният бонус и още редица производни. Когато работите за себе си, не винаги ще имате тази сигурност. Може да имате месеци, през които да печелите 5 пъти повече пари от заплатата ви на последното работно място, а следващите да имате минимална или дори никаква печалба.

професия фрийлансър

Професия фрийлансър – Вече ти си счетоводител, HR, маркетинг директор…ВСИЧКО

В началото на работата ви на свободна практика трябва да сте готови да извършвате много повече дейности от предвиденото. Всички счетоводни въпроси, плащане на фактури, подбор на служители (ако имате такива), реклама. Останалите дейности в една обикновена фирма също ще зависят изцяло от вас.  Тези важни занимания няма да ви носят допълнителна печалба, но са задължителни за изпълнение.

Няма на кого да се оплачете

Колкото и да ви дразнеха някои от колегите ви, беше готино да ги има, нали? Фрийлансърите понякога са лишени от възможността да обсъдят поредния кофти клиент или просто да пият кафе и говорят с някого между задачите. Тези, които до преди това дълго са работили в среда, заобиколени от много хора, имат нужда от дълго време на адаптация с новата „самотна“ работна обстановка.

професия фрийлансър

Трудно е да спрете да мислите и говорите за работа

Да работиш за себе си по-често сам и у дома изисква огромна воля, за да не отворите лаптопа на семейната вечеря или пък да не спирате да говорите само за бъдещия си проект. Разграничаването на личния от професионалния живот става изключително трдуно, когато професия фрийлансър те “привлече”. Вниманието ви е заето изцяло от работа, тъй като се стремите към бърз успех, но той не трябва да бъде за сметка на семейството.

Прочетете също: Топ 10: Най-желаните работодатели в България

Професия Фрийлансър – Дали ще имате клиенти зависи изцяло от вас

Да бъдете успешни е трудно, но когато компанията вече е намерила клиентите си или те нея, нещата се случват. Когато сте сами обаче, колко хора ще имат нужда от услугите ви, зависи само и единствено от вас. Ще трябва да вложите известна сума в реклама, като за целта може да се доверите на доказана фирма за дигитален маркетинг. Тя ще може да ви помогне в изграждането на успешен бранд. И най-важното – да не спирате сами да се промотирате, за да натрупате клиентска база.

Началото на всяко нещо е трудно и крие своите малки капани. Важно е добре да премислите ситуацията, в която се намирате. Да решите дали за вас е важна сигурността, която ви дава работата в дадена фирма или нямате търпение да разгънете потенциала си и да се борите сами. Бизнесът ни дава много възможности, просто трябва да изберем правилната за нaс.crypto365

А случвало ли ви се е да имате нужда от допълнителна мотивация по време на работа? Това често се случва, когато психически не сме се настроили правилно за предстоящата работна среща, или задача. Ако искате да научите как може да подобрите психиката и концентрацията си, може да прочетете нашата статия по темата. крипто прогнози

Ако се интересувте от инвестицията на недбижим имот вижте BolgarCapital

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни