Тревен чим | Видове и полагане 

Ако търсите мигновен резултат и устойчиво решение за създаване на зелена площ у дома или в обществените паркове и спортните терени, заложете на тревен чим. Този вид озеленяване предлага много предимства, особено за по-маломерни терени. 

Тревният чим е отлична инвестиция за всеки, който желае моментален ефект и възможност за повишаване на стойността на имота си. Благодарение на развитите технологии и методи за отглеждане, съвременният чим предоставя всичко необходимо за изграждане на устойчива тревна повърхност.

В следващите редове от статията на Всички теми, ще разгледаме характеристиките, вида и начина за полагане на тревен чим.

Тревен чим | Характеристика и специфики

тревен чим, тревен чим полагане, тревен чим предимства

Тревен чим представлява ролки или плочи от вече отгледана трева. Той се изгражда професионално в специализирани ферми. Състои се от трева с добре развита коренова система с тънък слой почва или специална подложка. 

Начинът на изграждане позволява тревата бързо и лесно да се адаптира и расте на ново място след полагането. Полагането на тревен чим е манипулация, която преобразява пространството и полага основите за изграждане на зелена морава. Това го прави предпочитан избор пред традиционния метод за създаване на тревна площ с тревно семе, където това е почти невъзможно. 

Прочетете също: 5 билки в градината, които пазят растенията

Подходящо време за полагане

Изборът на подходящо време за полагане на тревен чим е основополагащ за успеха на целия процес. 

Спрямо климатичните условия и количеството дъждове в България, полагането е през ранната пролет или ранната есен. През тези периоди температурата е между 10-20 градуса и има по-малка вероятност тревният чим да изгори или да замръзне.  Освен това, в тези сезони обикновено има повече валежи, което помага на тревата да се установи по-бързо и да развие здрави корени.

Стъпки за полагане на тревен чим

тревен чим, тревен чим полагане, тревен чим предимства

Полагането на тревен чим изисква внимателна подготовка на терена и правилна техника, за да се постигнат оптимални резултати. Ето основните стъпки:

#1 Подготовка на терена за полагане на тревен чим

При наличие на съществуваща тревна площ е необходимо да се предвидят манипулации по нейното отстраняване. Съществуват химически и механични методи. Ако разполагате с достатъчно време (20 дни) химическият метод с тотален хербицид се разглежда като по-ефективен. 

Механичният метод е посредством „тесане”. При него се наблюдава по-нисък процент на ефективност.

За подготовката на терена е необходимо допълнително фино подравняване и добавяне на пясък.

#2 Подготовка на почвата

Изследвайте качеството на почвата и намерете възможност за обогатяването ѝ.

#3 Полагане на тревен чим

Полага се непосредствено след доставката, за да се избегне изсъхване. Ролките или плочите трябва да се поставят плътно една до друга, без да остават фуги. Краищата се изрязват при необходимост, за да паснат перфектно в избраната площ. 

#4 Напояване

В първите няколко седмици е важно тревния чим да се полива обилно с вода. Това ще подпомогне тревата да се захване по-бързо и тревата да слегне и да се установи на площта.

Тревен чим | Предимства пред тревното семе

тревен чим, тревен чим полагане, тревен чим предимства

Тревният чим предлага редица предимства пред традиционните методи за затревяване:

  • Бързо и лесно полагане – Тревният чим предоставя възможност за моментално и ефективно затревяване на „голи” площи.
  • Незабавни резултати – Резултатът от красива и равна зелена площ е видим веднага след полагането на тревен чим. 
  • Контролира ерозията – Помага за предотвратяване на ерозията на почвата, особено на наклонени терени.
  • Минимален риск от плевели – Предварително отгледаната трева намалява риска от плевели, тъй като е по-гъста и здрава в сравнение с новосеяна трева.
  • Лесно поддържане – Поддържането на зелени площи е много по-лесно и с по дълготраен резултат. 

Видове

На пазара се предлагат различни видове тревен чим, в зависимост от климатичните условия, типа на почвата и предпочитанията на потребителите. Важно е да се консултирате с професионални озеленители, които могат да предложат най-доброто решение спрямо вашите очаквания.

Но, за да изберете най-правилния тревен чим за вас, трябва да разберете и главните различия между основните негови разновидности. 

Декоративен чим 

Предназначен е за придаване на красив и естетически издържан вид на тревната площ. 

Може да бъде положен в лични градини, паркове и други публични пространства. Обикновено е изграден от смес от тревисти растения с фини листа и богат зелен цвят. Включва по-редовна поддръжка и грижи, включително косене на трева и поливане.

Сухоустойчив тревен чим 

Разработен за площи с по-ограничени водни ресурси и при условия на засушаване.  Сухоустойчивият чим обикновено включва видове трева като бъфало или бермудска трева, които могат да оцеляват в по-сухи климатични зони. Те са адаптивни към по-широк спектър от условия и изискват по-малко поливане в сравнение с други видове тревен чим.

Тревен чим за спортни терени

тревен чим, тревен чим полагане, тревен чим предимства

Този тип чим е изключително здрав и устойчив, проектиран да издържа на високо ниво на физическо натоварване. 

Спортният чим често се използва на футболни игрища, голф игрища и други спортни съоръжения. На тези места тревата е подложена на постоянно износване и утъпкване и се нуждае от чести реконструкции. Той обикновено включва смеси от треви като райграс и фестука. С тяхна помощ, тревният килим се възстановява бързо от уврежданията и поддържат добрата му плътност. 

Тревен чим за сянка (Сенкоиздръжлив)

Специализиран за райони, където слънчевата светлина е ограничена. Сенчестият чим включва видове трева, които могат да виреят в по-малко осветени площи. Такива видове са ливадната метлица и супина (Poa-supina). Те могат да развиват здрава коренова система и да поддържат своя зелен и свеж цвят, без да са зависими от слънцето.

Заключение

Тревният чим представлява идеалното решение за тези, които търсят бърз и устойчив начин да създадат свежа тревна площ. Благодарение на различните му видове, може да отговори на широк спектър от нужди и предпочитания. 

Прочетете също: Принципи за създаване на хармонична градина

От икономическа гледна точка, инвестицията в качествен тревен чим често се изплаща с времето, тъй като намалява нуждата от допълнителни подобрения и поддръжка на тревните площи.

Още от Всички теми:

Топ 10: Най-красивите пролетни цветя

Отглеждане на орхидея – какво трябва да знаем

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни