Храните афродизиак

Афродизиак се наричат храните, които повишават либидото. Изследователите в областта на науката за храните непрекъснато търсят връзки, които показват, че определени храни водят до увеличаване на сексуалното желание.

Докато някои храни са обявени за афродизиаци заради химическите си свойства, други са удостоени със същата слава заради чувствената си текстура, внушителния си вид и неустоимия си аромат.

Независимо дали просто искате да изненадате любимия човек или цялото семейство с вкусна храна, помислете за използването на тези седем храни, които сме подбрали ние от “Всички теми“.

#1 Шоколад

Шоколадът е обявен за афродизиак още от времето на цивилизацията на ацтеките. Според някои хипотези афродизиакът се дължи на химичните вещества триптофан и фенилетиламин, познати като хормони на щастието. Според други ефектът на шоколада върху сексуалното желание е много оспорван, тъй като той съдържа минимални количества от посочените химични вещества. Други изследователи смятат, че чувствените му характеристики са свързани с начина, по който шоколадът се топи в устата.

Прочетете още: Какво е асцендент

Насладете му се в: шоколадово кексче лава, което повишава романтичния фактор с разтопения шоколад, изтичащ от всяко парче.

афродизиак

#2 Шафран

Сред шепата билки и подправки, за които е научно доказано, че са афродизиаци, шафранът е може би най-разпространеният. Химическото съединение, наречено кроцин обуславя яркия пурпурен оттенък на подправката. Освен като храна афродизиак шафранът е известен с  многобройните си терапевтични ползи – от антидепресант до антиоксидант.

Тази подправка много си отива  с риба и по-специално със сьомга. Добавете и малко сок от лимон за разкош.  Допълнително предимство е, че сьомгата е богата на омега-3 мастни киселини, за които се смята, че повишават един от хормоните на щастието – допамин.

#3 Шам фъстък

Освен че придават на ястията възхитителна текстура и топли, препечени вкусове, ядките подпомагат и изпомпването на кръвта в цялото тяло. Шамфъстъкът например подпомага регулирането на холестерола, кръвното налягане и кръвната захар, което кара експертите да проучат употребата на шамфъстък за лечение на еректилна дисфункция.

Насладете се на тази храна афродизиак в домашни бонбони с шамфъстък, рози и бял шоколад. Подобно на шоколада и шамфъстъка, розовото масло също се смята за афродизиак, което прави тези десерти особено романтично удоволствие.

афродизиак

#4 храните афродизиак – Стриди

Когато си помислим за романтична храна, веднага се сещаме за стриди. Богати на хранителни вещества, които са свързани с либидото и сексуалната функция, те притежават и стабилна репутация на афродизиак. Голяма част от сексуалните конотации обаче са свързани не толкова с хранителния състав, колкото с интимното преживяване при консумацията му.

#5 Смокини

Благодарение на външния си вид, ароматния си мирис и уникалната си текстура смокините се смятат за афродизиак. Освен това деликатният плод е богат на аминокиселини, които повишават издръжливостта.

афродизиак

Прочетете още: Историята на Къщата с ягодите

#6 храните афродизиак – Ягоди

Често съчетавани с шоколад, ягодите са основен продукт за Деня на влюбените. Ако не заради поразителния си червен цвят или вкусните си сокове, то заради историческите си конотации на любов и романтика. Символ на Венера, богинята на любовта, този плод с форма на сърце е идеален подарък за специален човек.

Насладете им се в комбинация с пухкава сметана. Друга приятна наслада за сетивата са ягоди потопени в разтопен шоколад, гарнирани с нарязани лешници- още една ядка с качества на афродизиак.

афродизиак

#7 храните афродизиак – Хайвер от морски таралеж

Това е луксозен японски деликатес, познат още под наименованието Уни. Не се заблуждавайте от името му. Това не е хайверът от морски таралеж а по-скоро половият орган, който произвежда този хайвер. Рядко срещано и много търсено, месото се отличава с кремообразна, маслена текстура, която предизвиква греховно гастрономическо преживяване.

Опитайте го в: сочна, кремообразна паста, приготвена от прости съставки, които позволяват на морския таралеж да изпъкне.

заключение

Повишаването на либидото при консумацията на тези храни може да е по-скоро плацебо ефект, но ако в менюто на романтичната ви вечеря има например, ястие, подправено с шафран, разядка със стриди, ягоди в шоколад, защо да не се отдадете на удоволствието?

Въпреки че няма да навреди да опитвате някои от тях от време на време, по-балансираното хранене вероятно е по-добро в дългосрочен план. Здравословният за сърцето подход към храненето, съчетан с физическа активност, е печеливша комбинация, която ще ви помогне да се чувствате по най-добрия начин и да сте готови за всичко, което се случва след това.

Още интересни статии за Био Света: biopedia.bg

Баба знае най-добре: Сваляне на температура без лекарства

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни