Паник атака – Как да я познаем? Какво да правим?

Паник атака – внезапен епизод на силен страх, който предизвиква тежки физически реакции, когато няма реална опасност или очевидна причина. Пристъпите на паника могат да бъдат много плашещи. Когато се появят пристъпи на паника, може да си помислите, че губите контрол, получавате сърдечен удар или дори умирате.

Много хора преживяват паник атака само веднъж или два пъти през живота си и проблемът изчезва, когато стресовата ситуация приключи. Но имате ли или сте имали повтарящи и неочаквани пристъпи на паника, и сте прекарали дълги периоди в постоянен страх, може да означава, че имате състояние, наречено паническо разстройство.

Прочетете също: Ашваганда – Билката, която полага огромни грижи за цялото тяло

Хората не винаги могат да предскажат кога ще възникне паник атаката, но изготвянето на план какво да правят, когато се появи, може да помогне на човек да се почувства по-контролиран и да направи паническите атаки по-лесни за управление.

В тази статия на “Всички теми” ще опишем какви са симптомите на паник атаката, как да я познаем и какво да направим.

Симптоми на паник атака

Пристъпите на паника имат много вариации, но симптомите обикновено достигат пик в рамките на минути. Може да се почувствате уморени и изтощени, след като паническата атака отшуми.

Пристъпите на паника обикновено включват някои от следните признаци или симптоми:

 • Усещане за предстояща опасност
 • Страх от загуба на контрол или смърт
 • Бърз, удрящ сърдечен ритъм
 • Изпотяване
 • Треперене
 • Задух или стягане в гърлото
 • Тръпки по тялото
 • Горещи вълни
 • Гадене
 • Коремни спазми
 • Болка в гърдите
 • Главоболие
 • Световъртеж, замаяност или припадък
 • Усещане за изтръпване
 • Усещане за нереалност или откъснатост

Едно от най-лошите неща за паник атаките е силният страх, че ще получите нова. Може да се страхувате от пристъпи на паника толкова много, че да избягвате определени ситуации, в които те могат да възникнат.

Какво помага за справянето с паник атака?

По време на паник атаката се опитайте да приложите следните съвети:

При паник атака – Съсредоточете се върху дишането си

Може да помогне, ако се концентрирате върху бавното вдишване и издишване и в същото време броите до пет.

паник атака, как да познаем паник атака, какво да правим при паник атака, симптоми на паник атака

Опитайте техники за заземяване

Техниките за заземяване могат да ви помогнат да се чувствате по-контролирани. Те са особено полезни, ако изпитвате дисоциация по време на панически атаки. 

Фокусирайте се върху даден предмет

Когато човек бъде затрупан с тревожни мисли, чувства или спомени, концентрирането върху нещо физическо в околната среда може да му помогне да се почувства заземен. Фокусирането върху един стимул може да намали други стимули. Докато човек разглежда предмета, той може да помисли как се чувства, кой го е направил и каква е формата му. Тази техника може да помогне за намаляване на симптомите на паническа атака.

Движете се повече и водете активен начин на живот

Ходенето може да помогне на човек да се откъсне от стресираща среда, а ритъмът на ходене може да помогне с регулирането дишането. Спортът освобождава хормони, наречени ендорфини, които отпускат тялото и подобряват настроението. Редовните упражнения, във фитнес залата например, могат да помогнат за намаляване на тревожността с течение на времето, което може да доведе до намаляване на броя или тежестта на пристъпите на паника.

паник атака, как да познаем паник атака, какво да правим при паник атака, симптоми на паник атака

При паник атака – Споделето с някого

Ако пристъпите на паника често се появяват в една и съща среда, като например работно място или социално пространство, за вас ще бъде полезно да информирате някого и да го уведомите какъв вид подкрепа може да предложи, ако това се случи отново. Споделянето с друг човек може да помогне, ако в момент на пристъп се намирате на публично място. Човекът до вас ще ви успокои и ще ви помогне да намерите тихо и спокойно място, където ще изчакате паник атаката да премине.

Прочетете също: 5 съвета за здравословен начин на живот

Не винаги е възможно да се предвиди кога ще възникне паник атака, но наличието на план за действие, когато това се случи, може да ви помогне да се почувствате по-сигурни. Намирането на спокойно място и практикуването на методи за дълбоко дишане и техники за заземяване може да ви помогне за възвръщането на контрол по време на пристъп. Също така, винаги е добре да се предприемат дългосрочни стратегии за намаляване на появата или честотата на пристъпите на паника. Те могат да включват избор на здравословен начин на живот, започване терапия на и научаване как да управлявате тревожността в ежедневния живот.

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни