Натална карта – Що е то?

Съдбата на човека като индивид извън социалната система, става предмет на изучаване през Ренесанса. А още по-изразен и масов възход на наталната астрология се наблюдава чак през по-модерните времена (20 век), когато и психологията също бележи ръст. В тази статия на „Всички теми“ ще поговорим повече за това Що е то натална карта?

Как да изчислим нашата натална карта?

Ако човек иска да разбере личния си хороскоп, тоест наталната си карта, той трябва да знае в колко часа е роден, през коя година и точното местожителство. След като тези детайли се уточнят, наталната карта ще заприлича на кръг пълен с всякакви линии, разположени наляво и надясно. Всъщност, картата показва конфигурации и аспекти между планетите и то в определени сфери, наричани „домове“. Чрез наталната си карта ще разберете подредбата на планетите точно в мига, в който сте родени.

 

Прочетете също: Какво е асцендент?

 

Сигурно си казвате, че има десетки, хора родени на същата дата и същия час и са с еднакви рождени карти. Това не е точно така, защото в астрологията дори 5 минути разлика имат значение. Наталната карта на всеки човек е уникална, така както е уникално и ДНК-то. Всеки един човек, субект, връзка или събитие може да се анализира чрез картата му на раждане (моментът на създаване или започване).

натална карта

 

Какво можем да разберем от наталната ни карта

Рождената карта съдържа основна информация за човек. Какъв е той по характер и същност, кои са неговите силни и слаби страни. Какви кармични уроци има да учи, какъв е пътят на душата му в този живот и др. Разчитането на една натална карта ни дава шанса да открием и насърчим развитието на своя потенциал. Дълбоко в себе си ние винаги сме знаели, че го имаме, но не сме проявявали смелост да го развием.

Поради тази причина много хора се консултират с астролози или сами разчитат наталните си карти преди да предприемат важна стъпка в живота си. Много често хората искат да разберат дали ще им провърви в любовта, с какъв бизнес е подходящо да се занимават, кога ще имат деца, ще живеят ли в чужбина и др. Тук трябва да уточним, че науката астрология е много точна и представя потенциални събития, които могат да се случат. А също и път, по който би било удачно да се поеме. Нека не забравяме, че всеки човек има до 30% свобода да променя съдбата си.

натална карта

 

Планетите може да са начертали един път, но това не означава, че човек ще го следва стриктно без да се отклонява. Не се разочаровайте, когато някой ви каже, че през някой следващ месец ще срещнете любовта и този месец минава, а вие все още сте необвързани. На практика е заложено да срещнете човек, но дали вие ще откликнете на неговата вибрация и дали в този момент самите вие ще бъдете на такава вълна, е съвсем друго. Причините, променили събитията, мога да бъдат много.

Натална карта – нашият компас

Каквото е зададено в наталната ви карта, то рано или късно ще се случи.

Както написахме по-рано, планетите правят аспекти и то в определени сфери наречени „домове“ . Тези домове са 12 на брой.

Първи дом – на Аз-а 

Определен от Асцендента, първият дом определя вас. Той представлява тялото, с което сте родени, външния ви вид и общия ви темперамент.

Наталните планети, които заемат Първи дом, обикновено имат много силно влияние в живота на този човек (например Меркурий в Първи дом е знак за бъбривост, докато Луната в Първи дом разкрива човек, който носи емоциите си на ръкава).

Тъй като това е първата спирка в цикъла, когато планетите на небето транзитират в този дом, нашите цели се проявяват и новите проекти, идеи или перспективи, най-накрая придобиват форма. Този дом съответства на енергията на Овена. 

натална карта

Втори дом – на притежанията

Втори дом е свързан с личните ни финанси, материалните ценности и концепцията за стойност. Въпреки че управлява парите, той обхваща и нашите емоции, които живеят вътре в нас (и често ни влияят дори повече от парите).

Наталните планети във Втори дом са склонни да търсят сигурност чрез материалния си свят. Планетите, преминаващи през Втори дом, разкриват промени в ресурсите или самооценката. Този дом съответства на енергията на Телеца.

Трети дом – на комуникацията

Третият дом управлява комуникациите, транспорта и местната общност. Наталните планети в Трети дом са мотивирани от изразяването и често ви помагат да изградите близки взаимоотношения със своите връстници, включително братя и сестри, колеги и съученици.

Комуникацията е решение на повечето проблеми и основа на всички успешни взаимоотношения, така че не забравяйте да почитате и подхранвате този сектор от вашата карта. Този дом съответства на енергията на Близнаци.

Четвърти дом – на дома и семейството

Четвърти дом се намира в основата на картата и символизира дома и семейството. Наталните планети в Четвърти дом разкриват връзката на индивида с майчината фигура, както и неговия уникален поглед към домашния уют.

Планетите, движещи се през Четвърти дом, често ни насърчават да инвестираме в нашата инфраструктура, като създаваме по-особени, грижовни пространства, които ни карат да се чувстваме в безопасност, обичани и обгрижвани.

Четвърти дом управлява и взаимоотношенията ви с хора (и домашни любимци), които са роднини – кръвни или избрани. Този дом съответства на енергията на Рака.

Пети дом – на удоволствието

Тази игрива зона на Пети дом е свързана с творчеството, романтиката и децата. Наталните планети в Пети дом са свързани с присъщото ви артистично изразяване. А транзитните планети в Пети дом често носят еврика моменти, които повишават увереността ни.

Пети дом е свързан с това, което ви кара да се чувствате добре, независимо дали става въпрос за внимание или удовлетворяваща работа по творчески проект. Този дом съответства на енергията на Лъва.

натална карта

Шести дом – на здравето

Шести дом е свързан със здравето, благосъстоянието и ежедневните задължения, включително и със странни дейности. Докато тялото, с което сте родени, се намира в Първи дом, изборите, направени през целия ви живот, създават тялото, което се намира в Шести дом.

Естествено, околната среда и житейските ни избори влияят върху здравето ни, като например грижата за себе си, добрият баланс между работата и личен живот и това дали прекарваме достатъчно (или прекалено много) време на слънце, така че нека този дом ви напомня да обърнете внимание на физическото и психическото си благополучие.

Хората с натални планети в тази зона често се подхранват от организацията и структурата и са склонни да се фокусират върху управлението на времето и календара. Планетите, преминаващи през Шести дом, ни помагат да формираме навици и да преосмислим графиците си. Този дом съответства на енергията на Дева.

Седми дом – на партньорството

Седми дом (Десцендент) се намира точно срещу Асцендента в първи дом и представлява партньорства, които променят живота. Досега всички домове изследваха непосредствения свят на индивида: парите, дома и приятелите му.

В Седми дом обаче се въвежда понятието перспектива. Казано по-просто, Седми дом символизира вашия “космически плюс един”. И да, това се отнася за романтичните партньори, както и за други важни връзки в живота ви.

Хората с рождени планети в Седми дом са склонни да се фокусират върху взаимоотношенията и да се стремят към партньорство във всички области на живота. Планетите, които се движат през Седми дом, ни помагат да сключваме сделки, да подсигуряваме връзките си чрез подписване на договори и да правим нещата официални. Този дом съответства на енергията на Везни.

Осмият дом – на страстта, смъртта и трансформацията

Какво общо имат страстта, смъртта и трансформацията? Ами всички те са животински инстинкти. Хората с рождени планети в Осми дом често са привлечени от свръхестествени или окултни теми. Имат интензивни романси и вероятно ще преминат през няколко страхотни преобразявания през живота си.

Осми дом ни напомня, че е нормално да се поддаваме на желанията си, все пак един ден ще умрем, но винаги трябва да сме адаптивни и готови да оставим миналото, за да направим място на настоящето и бъдещето.

Планетите, които преминават през тази област, ни помагат да разберем същността на всяка ситуация и ни напомнят за сложността на живота. Този дом съответства на енергията на Скорпиона.

Девети дом – на философията – Натална карта

Пътуванията, философията и висшето образование – всичко това определя деветия дом. В средновековната астрология тази област е свързана с места и хора извън вашето село. Сега ние тълкуваме тази област като буквално и интелектуално изследване.

Родените с рождени планети в Девети дом са изключително любопитни и любознателни, с дълбоко вкоренена жажда за пътешествия. Когато планетите се движат през Девети дом, ние често започваме да изучаваме нова тема, преместваме се на чуждо място или възприемаме напълно различна гледна точка.

Девети дом ви насърчава да сте отворени и да сте готови да научите нови неща, тъй като светът ви се променя и разширява. Този дом съответства на енергията на Стрелец.

натална карта

Десети дом – на социалния статус – Натална карта

Десетият дом, разположен в горната част на рождената карта, е върхът на вашата уникална история и да, по същество е домът на популярността. Десети дом управлява също така обществения имидж, професионалните стремежи и постиженията в кариерата.

Наталните планети в Десети дом разкриват амбициозна личност, а промените в професията често настъпват, когато планетите транзитират през тази зона. Този дом съответства на енергията на Козирога.

 

Прочетете също: Какво е значението на деня от седмицата, в който сте роден/а?

 

Единадесети дом – на приятелството – Натална Карта

Когато домовете започнат да се спускат, Единадесети дом ни помага да си спомним целта на нашия труд и с кого споделяме радостта от постиженията си. Единадесети дом е свързан с хуманитарните дейности, както и с личната ни мрежа. Това включва нашите скъпи приятели и система за подкрепа, които ни помагат да вървим напред.

Технологиите и иновациите също съществуват в тази зона, така че родените с планети в Единадесети дом често се определят от революционните си идеи. Преминаващите през тази област планети ни помагат да разширим обхвата си, докато определяме ролята си в обществото. Този дом съответства на енергията на Водолея.

Дванадесети дом на подсъзнанието – Натална карта

На небето дванадесетият дом се намира точно под хоризонта: Това е буквално тъмнината преди изгрев. По същия начин Дванадесети дом се смята за “невидимото царство” и управлява всички неща, които съществуват без физически форми, като сънища, тайни и емоции.

Родените с планети в Дванадесети дом често са силно интуитивни, може би дори екстрасенси. Когато планетите транзитират през Дванадесети дом, ние привличаме кармични хора в живота си. Но през това време трябва да помним, че не всички връзки са предназначени да продължат дълго. Този дом съответства на енергията на Риби.

натална карта

 

Сега, след като вече знаете кой дом за какво отговаря и че планетите правят благоприятни и не толкова благоприятни аспекти, може да предположите защо в някои сфери в живота нещата не се получават с лекота. Или пък имате много голям късмет.ресторант на Каваци

Всичко е изключително индивидуално и само по Зодията (Слънчевият знак) нещата не могат да се конкретизират. Много важна роля имат асцендентът и Луната. Ако се интересувате от Луната и какво представлява тя в астрологията, може да прочете статията ни “Луната в астрологията“.картина с мъх

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни