Организиране на времето – Как да се справим?

В този динамичен свят, в който живеем, сме постоянно затрупани от задачи, които започват със ставането и приключват с лягането. Поради тази причина понякога не ни остава достатъчно време да обърнем  внимание на нещата, които обичаме да правим. Например да спортуваме, четем книги, или пък да отделим време за друго наше хоби. Именно поради тази причина организиране на времето заема ключова роля, която ще ни помогне да насочим вниманието си във всички сфери, които искаме да развием.

Сигурни сме, че сте опитвали какви ли не методи, за да оптимизирате времето си. С годините научаваме кое работи за нас и кое не. Ние от „Всички теми“ ще разкажем малко повече, кое работи добре за нашата организация и кое не.

 

Прочетете също: Професиите на новото време

 

Как да се справим с организиране на времето?

За да разполагаме правилно с времето си, ние трябва да знаем с какво искаме да го запълним. Определянето на конкретни цели, които искаме да постигнем, е първата стъпка към оптимизацията. Те са нашата основна движеща сила и мотивация.

организиране на времето

 

Мотивация

И като заговорихме за мотивация, е редно да обърнем и достатъчно внимание на нея, защото тя е ключът към реализирането на целите. Потърсете това, което ви мотивира и се мотивирайте всеки ден с него. Това, което бихме искали да ви посъветваме, е да стартирате деня си с нещо, което може да ви повдигне настроението или тонуса. Това може да е музика, медитация, интересен клип в интернет или спорт. Открийте го! Правейки го преди всичко останало, то ще ви даде нужния заряд да се справяте по-лесно със задачите за през деня.

Организираност

Друго, което работи успешно в доброто организиране на времето се крие в записването на важните неща или цели. Всички записани неща от своя страна биха били по-полезни, ако се вкарат в график, който да бъде планувам предварително. Той ще ви помогне да разпределите правилно задълженията, които имате и да се подготвите по-добре за тях. Има различни графици, които могат да ви помогнат и едни от най-популярните са:

  • Дневен график – хубаво е да се планира още от предходната вечер, като бъде записан някъде на лист, който да  поглеждате от време на време, за да знаете курсът, по който се движите през деня
  • Седмичен – за хората, с по-натоварени графици този график е добър начин, по който да бъдете по-продуктивни и да имате повече време за нещата, които обичате
  • Месечен – не винаги ни се случва да знаем какво ще правим в следващите 30 дни, но фиксирайки най-важното за месеца и отбелязването в календара ще ви осигури имате достатъчно време за повече неща.
организиране на времето

 

Важно е всички тези графици, които правите, да бъдат записани на листове хартия. Когато записваме задачите си в телефона или лаптопа, ние рискуваме да погледнем мейла или пък известията в социалните  мрежи и неусетно вече сме загубили половин час в „скролване“.ресторант на Каваци

Какво да НЕ правим при организиране на времето?

Това „скролване“ се превръща в един лош навик и започва да отнема все повече от нашето време. Точно в тази посока е и следващият съвет, на който бихме искали да обърнем повече внимание. Ограничавайки вашите известия, които постоянно изкачат по телефоните, вие запазвате повече вашия фокус. Също така изпълнявате за по-кратко време задачите, които имате през деня. Това съответно ви дава повече време да правите други неща през останалото време.

 

Прочетете също: Повишаване на продуктивността на работното място

 

Фокусът от своя страна е едно от най-важните неща за по-добра и ефективна работа. Колкото по-фокусирани сте в дадено нещо, толкова по-бързо го изпълнявате. Това от друга страна ви освобождава време. Един от начините да запазите по-добър фокус в работата например, е музиката. Има различни типове музика, които помагат за това. В Youtube е пълно с  плейлисти, направени с тази цел.

организиране на времето

 

Заключение

В крайна сметка всичко опира до това с колко свободно време разполагаме за най-важните неща от живота, а това са семейството и нашите близки. Правилната организация на вашето време ще ви помогне да водите по-пълноценен начин на живот. Все по-често се стремете да изживявате моментите тук и сега. Оставете забързаното ежедневие да тече и си дайте заслужена почивка, с която да презаредите собствените си сили.

Някои от най-успешните хора в света са успели да постигнат това именно чрез правилното организиране на времето. Един от тях е и най-богатият човек на планетата към февруари 2022 година – Илон Мъск. В нашия материал може да научите 20 интересни факти за живота на Илон Мъск.криптовалута

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни