Основно почистване на дома – Топ 5 съвети за 2021 г.

Толкова е приятно у дома да е уютно, чисто и подредено. Да седнеш на дивана с чаша вино и да си пуснеш хубав филм или сериал. Е, тази мечтана от всеки идилия, е напълно възможна, но за целта няма как да не избегнем едно от необходимите домакински задължения. Негово величество – чистенето. Хубаво би било някой да го върши вместо нас, но за съжаление не всеки може да си го позволи. Липсата на достатъчно време да внесем ред навсякъде развива изобретателността ни и в социалните мрежи е пълно с различни техники. За по-актуално ги наричаме хакове, целящи да ни помогнат да се справим по-бързо с тежката задача, наречена основно почистване на дома. Ние от „Всички теми“ разгледахме доста обстойно предложенията и сме избрали Топ 5 на най-лесните начини да почистиш дома през 2021 г.

Прочетете също: Отглеждане на орхидея – Какво трябва да знаем?

Оцет и сода за загорели съдове

Когато говорим за основно почистване на дома, винаги се сещаме първо за загорелите съдове в мивката. Едва ли има човек, който да не е загарял тенджера или тиган. Дали ще се разсеем, говорейки по телефона, или ще забравим да разбъркваме ястието докато ври на котлона, това се случва почти ежедневно. Разбира се, в магазинната мрежа изобилства от всякакви препарати, които обещават да се справят отлично с почиставнето на загорелия участък, но не всички и не винаги сме подготвени с такъв тип продукти.

За целта използвайте оцет, сода и гореща вода, защото това са неща, които със сигурност имате у дома. Изсипете чаша вода в загорялата тенджера или тиган, колкото да покриете дъното. Към нея добавете една чаша оцет и оставете да заври на котлона, след което прибавете и около 2 супени лъжици сода. Оставете да престои няколко минути и ще забележите колко лесно ще почистите цялото загоряло дъно на съда.

основно почистване на дома

Мокри кърпички за микровълновата фурна

Въпреки че, последните проучвания определят микровълновите фурни като изключително вредни за здравето, голяма част от домакинствата в България все още ги използват ежедневно. Благодарение на тях стопляме по-бързо храната си и разтапяме различни неща като масло или пък шоколад. Изпаренията, които се образуват от храната, замърсяват стените на микровълновата фурна. адвокатска кантора

Почистването ѝ не е от най-приятните занимания. Един много интересен хак обаче ще ви помогне да се справите по-лесно с отстраняването на мръсотията. Вземете един пакет антибактериални мокри кърпички, извадете цялото съдържание и ги поставете в микровълновата. Оставете ги да се затоплят около минута вътре като ги наблюдавате внимателно. Веднага ще забележите изпаренията от влагата в кърпичките, които ще спомогнат за разтварянето на замърсяванията. След като таймерът изключи, отворете фурната и просто я забършете с кърпа отвътре.

Отстранете неприятната миризма от пластмасовите кутии

Вредна или не, пластмасата присъства в нашият живот и голяма част от домакинстават съхраняват различни продукти в пластмасови кутии. В тях слагаме обяда си за работа или плодове, които ще хапнем на разходка в парка. Неминуемо, обаче пластмсата попива миризмата на храната, съхранявана в съда. А измиването само с веро не винаги помага. Тук на помощ отново идва лимонът. След като сте измили добре кутията, поставете в нея четвърт лимон и затворете капака. Оставете да престои няколко часа и миризмата ще изчезне.

основно почистване на дома

Сода за отпушване на канала

Забелязали ли сте колко храна и мазнини неминуемо се стичат по тръбите от кухненската мивка. Така те се затлачват и пречат на правилното оттичане на вода. За това и често се оплакваме от запушена мивка. За целта отново се продават различни препарати, които могат да ни помогнат да се справим с проблема, но друго средство, което със сигурност имате дори в момента у дома е содата. Изсипете около две супени лъчици сода в отвора на мивката, добавете литър гореща вода и оставете да престои така около 20 минути. След това гарантирано ще имате почистени тръби и няма да се ядосвате, че водата не се оттича добре докато миете чинии.

Прочетете също: Най-лесни за отглеждане стайни растения

Бързо почистване на фурната/котлона

Едни от най-често използваните кухненски уреди определено са фурната и котлоните. Почистването им, както и това на кухненските плочки, обаче е едно от най-досаните задължения според повечето домакини. По повърхността ѝ има множество загорели участъци, остатъци от мазнина и какво ли още не. Тук на помощ отново идват добре познатите ни сода и лимон. Изцедете сока от няколко лимона и го сложете в пулзверизатор за улеснение. Напръскайте цялата повърхност на фурната, а върху течността изсипете сода. Оставете сместа да престои около 20 минути и ще видите колко бързо и лесно ще отстраните цялата мръсотия от повърхността.

основно почистване на дома

Надяваме се всички хакове да ви бъдат от полза и максимално да улеснят ежедневието ви, когато се наложи да правите основно почистване на дома.

В днешно време всеки опитва с малки промени максимално много да освежи дома си. За това ние ще ви дадем 5 съвета, с които лесно да постигнете точно това. Повече може да прочетете в нашата статия по темата. плочки за кухня

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни