Депресия – Симптоми, лечение и методи за превенция

Тъгата, потиснатостта и загубата на интерес или удоволствие от ежедневните дейности са познати на всички ни чувства. Но ако те продължават да се проявяват и влияят съществено на живота ни, може да става дума за депресия.

В тази статия на “Всички теми” ще научите какво представлява депресията, какви са причините за нея, какви са симптомите, какво лечение да предприемете и какви са методите за превенция.

Депресия – Какво представлява?

Депресията е разстройство на настроението, което включва трайно чувство на тъга и загуба на интерес. То се различава от колебанията на настроението, които хората редовно изпитват като част от живота.

депресия, лечение на депресия, симптоми на депресия, депресия симптоми, превенция на депресия, депресия превенция

Големи житейски събития, като тежка загуба на близък човек или загуба на работа, могат да доведат до депресия. Въпреки това лекарите считат, че чувството на скръб е част от депресията, само ако то продължава.

Какви са признаците и симптомите на депресията?

Депресията може да бъде нещо повече от постоянно състояние на тъга. Тя може да предизвика различни симптоми. Някои от тях влияят на настроението ви, а други – на тялото ви. Симптомите могат да са постоянни или да се появяват и изчезват.

Прочетете също: Паник атака – Как да я познаем? Какво да правим?

Ако изпитвате някои от следните признаци и симптоми на депресия почти всеки ден в продължение на поне 2 седмици, може би живеете с депресия:

 • чувство на тъга, тревожност или празнота;
 • чувство на безнадеждност, безполезност и песимизъм;
 • плачете много;
 • чувствате се притеснени, раздразнени или ядосани;
 • загуба на интерес към хобита и интереси, които някога сте харесвали;
 • намалена енергия или умора;
 • трудности с концентрацията, запомнянето или вземането на решения;
 • движите се или говорите по-бавно;
 • затруднен сън, ранно сутрешно събуждане или преспиване;
 • промени в апетита или теглото;
 • хронична физическа болка без ясна причина, която не се подобрява с лечение (главоболие, болки, храносмилателни проблеми, спазми);
 • мисли за смърт, самоубийство, самонараняване или опити за самоубийство.
депресия, лечение на депресия, симптоми на депресия, депресия симптоми, превенция на депресия, депресия превенция

Депресия – лечение

Малко вероятно е депресията да изчезне от само себе си. Всъщност, ако се пренебрегне и не се лекува, депресията може да продължи месеци, понякога години, и да има много негативни последици върху живота на човека.

Всеки трябва да намери подходящото за него лечение. Намирането на ефикасно лечение може да отнеме време и ще ви е нужно търпение.

Различните видове депресия изискват различно лечение. Леките симптоми могат да бъдат облекчени чрез:

 • запознаване със състоянието;
 • промени в начина на живот (например редовни физически упражнения);
 • психологическа терапия, предоставяна от специалист по психично здраве.

При умерена и по-тежка депресия вероятно ще се наложи медикаментозно лечение в комбинация с тези други методи.

Психологическо лечение на депресията

Установено е, че психологическото лечение (известно също като говорещи терапии) е ефективен начин за лечение на депресия. Те могат да ви помогнат да промените моделите си на мислене и да подобрите уменията си за справяне, така че да сте по-добре подготвени да се справяте със стреса и конфликтите в живота.

Антидепресанти

Основното медицинско лечение на депресията е с антидепресанти. Когато човек преживява умерно до тежко състояние на депресия, може да му бъдат предписани антидепресанти, както и психологическо лечение. Понякога антидепресантите се предписват, когато другите методи на лечение не са били успешни или когато психологическото лечение не е възможно поради тежестта на състоянието или липсата на достъп до лечение.

депресия, лечение на депресия, симптоми на депресия, депресия симптоми, превенция на депресия, депресия превенция

Как да се справим с депресията – методи за превенция?

Въпреки че психологическото и медицинското лечение могат да помогнат за възстановяването на човек, има и методи за превенция, с които хората могат да си помогнат сами, за да се подобрят и да останат в добро състояние.

Бъдете физически активни

Първият метод за превенция, който може да ви предпази от депресия, е физическата ви активност. Когато сте депресирани, може да не се наслаждавате на дейностите, които някога сте обичали. Възможно е също така да си мислите, че нещо няма да ви хареса, но когато го направите, всъщност да ви хареса повече, отколкото сте очаквали.

Ако не опитате да бъдете физически активни, намалявате броя на нещата, които могат да ви помогнат да се справите с депресията си.

Създайте си режим на съня

Следващият метод за превенция на депресия е добрият сън. Депресията може да наруши режима му. Затова от съществено значение е да се опитате да възстановите редовния си режим на сън, за да се възстановите напълно, ако усещате симптомите на депресия. Ако искате да подобрите съня си, вижте нашите 10 съвета.

Негативни мисли и депресия

Третият метод за превенция е положителното мислене. Безпокойството или негативното мислене е често срещано при хора с депресия. Това се отразява на способността ви да се фокусирате върху подобряването и ви прави по-уязвими към нездравословни емоции. Обмислете внимателно и дори си запишете какво ви кара да мислите негативно, и ако не можете да промените мислите си сами, потърсете специалист.

Справяне с раздразнителност

Някои хора с депресия могат да изпитат раздразнителност. Тези чувства могат да се влошат поради промени в съня и начина на живот. Внимателно обмислете каква е причината да сте раздразнителни и потърсете помощ, ако не успявате да си помогнете сами. Да сте спокойни и да успявате да контролирате емоциите си, е четвъртият метод за превенция при депресия.

Прочетете също: 5 съвета за здравословен начин на живот

Много хора с депресия могат едновременно да изпитват тревожни състояния. В повечето случаи лечението на тревожност е подобно на лечението на депресия, но е важно да кажете на Вашия лекар или специалист по психично здраве за всички симптоми на тревожност, така че те да приспособят лечението към двете състояния.

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни