Красиви гледки в София | Наблизо около прелестната София

Как обичате да презареждате след натоварената работна седмица в столицата? Уикендите са време за почивка и за приятна разходка с любим човек или със семейството. Наблизо около прелестната София има прекрасни пешеходните маршрути, които ще ви отведат към красиви гледки в София и чудни места за посещение.

За да не се чудите къде да отидете следващите почивни дни на разходка в близост до столицата, ние от “Всички теми” подготвихме един кратък списък с места, които си заслужава да посетите поне веднъж в живота.

Сред местностите, които избрахме има както по-кратки, така и по-дълги маршрути! Не се притеснявайте, не всички красиви гледки около прелестната София идват с огромен поход, така че ще намерите разходка за всякакви възрасти.

Прочетете също: Докога София ще продължава да расте?

Драгалевски Манастир Св. Богородица 

Ще откриете Драгалевския манастир „Св. Богородица“ само на 3 км. от известния столичен квартал Драгалевци. Интересен факт от вековната му история е, че той е изграден от цар Иван Александър около 1340 год. След падането ни под турско робство през 1396 год. този невероятен този паметник на културата успява да оцелее. 

Бъдейки на съвсем кратко разстояние от София, Драгалевският манастир „Св. Богородица“ е разкошно място, както за разходка през уикендите, така и за запознанство на децата с историята на България.

Боянски водопад

Боянският водопад се намира в непосредствена близост до столицата. Ще го откриете в полите на планината Витоша. Едва на 8 км. от София, Боянският водопад е чудесно място за разходка през всички сезони.

Преходът до него е подходящ за семейства с по-големи деца, тъй като на места е по-стръмен. 

Боянското езеро

Боянското езеро е за търсещите красиви гледки много близо до прелестната София,  до които може да се достигне и пеша. Това е перфектно място, както разходка през седмицата, така и за пикник през уикенда. 

Красиви гледки в София

Златните Мостове

Още едно запомнящо се място в природен парк Витоша! Ще откриете Златните мостове само на 20 км от прелестната София в средното течение на река Владайска. 

Местността е известна като прекрасно място, както за разходка, така и за пикник с децата в събота и неделя.

Кътински Пирамиди

Кътинските пирамиди се намират съвсем наблизо около прелестната София- само на 20 км. Те са чудно място за разходка. Кътинските пирамиди представляват скални образувания, които са се сформирали в резултат на почвена ерозия.

Този природен феномен създава приказни условия за романтична изненада на любимата или екскурзия със семейството. Препоръчваме Ви, ако ги посещавате, да отидете да видите и Кътинско езеро. Сигурни сме, че ще останете очаровани и от тази красива гледка. 

Прочетете също: Топ 10: Най-мистериозните места в България

Красиви гледки в София

Красиви гледки в софия – Царска Бистрица

Царска Бистрица безспорно е една от най-красивите гледки около прелестната София. Интересната забележителност с вековна история се намира на около 70 км. от София посока Боровец.  

Неслучайно носи наименованието Царска Бистрица. Построена е в периода между 1898 и 1914 год., сградата е била използвана за ловна хижа от владетелите на владетелите от Третото българско царство- Фердинанд I и Борис III.

Красиви гледки в София

Красиви гледки в софия – Скален Феномен Джуглата

Природният феномен Джуглата се намира на около 45 км от прелестна София и само на 8 км град Своге. Тази интересна скала, наподобяваща гъба е висока цели 18 метра. Интересен факт за нея е, че в състава ѝ има червеноцветни кварцови пясъчници, които датират от преди 250 милиона години. 

Красиви гледки в софия – Драгоманско езеро

Драгоманското блато се намира западно от град Драгоман и отстои на 47 км от прелестна София. Бъдейки най-голямата влажна естествена карстова зона на територията на нашата страна, то е обявено за резерват.

В околността има голямо разнообразие от редки птици и растения, които можете да наблюдавате, докато се разхождате по специална дървена пътечка.

Прочетете също: Топ 10 дестинации в България за семейна почивка

Красиви гледки в софия – Лакатнишките Скали

Лакатнишките скали се намират на 60 км. от прелестната София и са разположени по левия склон над водите на р. Искър. На някои места височината им достига над 250 м. 

Лакатнишките скали са известни като една от най-красивите гледки в близост до София и като място, подходящо за спортно катерене.

В района ще откриете, както маршрути за начинаещи, така и за напреднали. Най-популярни местности, в които любителите на адреналин, могат да се насладят на спортно катерене, са Алпийска поляна и Вражите дупки.

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни